HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Het aantal Zonnevlekken was weer iets afgenomen tot zo’n 15 tot 40, verdeeld over 4 tot 7 groepjes. Op 28 september en 2 oktober waren er matige uitbarstigen met amper effect op de Aarde. De passages van twee coronale gaten over de meridiaan van de zon gebeurde op 1 en 3 oktober en ook hiervan was amper een magnetische effect te merken. Geen poollicht waar te nemen dus. Uit een coronaal gat ontsnappen electrisch geladen deeltjes met zeer grote snelheden die in de buurt van de Aarde magnetische storingen en poollicht kunnen veroorzaken, mits de uitbarstingen sterk genoeg zijn.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= Op 27 september 2014 werd vastgesteld dat de lander “Philae” van het ruimteschip “Rosetta” inderdaad op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko zal kunnen landen. Er zijn nu twee mogelijke landingsplaatsen vastgesteld. Of om 17:00 uur, of om 18:30 uur MEZT op 12 november a.s. Een dag later dus als voor die tijd was gepland. Belangrijk is een goede landing, zodat “Philae” steeds de nodige energie van het zonlicht kan blijven ontvangen.
= Op 1 oktober 2014 werd bekend gemaakt dat door de NASA onderzoek is gedaan aan de maanbodem. Het is nu gebleken dat er niet alleen inslagkraters zijn op de maan, maar dat er ook mogelijk vulkanisme achter de vorming van de kraters kan hebben gezeten.
= Op 3 oktober 2014 werd bekend gemaakt dat een aantal maanden geleden de NASA via Swift erachter is gekomen dat een kleine dubbelster op een afstand van 60 lichtjaren enorme vlammen produceert met een temperatuur van 200 miljoen graden Celsius. Dit is 12 keer zo heet als de hoogste temperatuur in het centrum van de zon. De oorzaak kan liggen in de snelle rotatie van de sterren.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Het is Volle Maan op 8 oktober a.s. om 12:51 uur MEZT. De nachten zijn dan veel te licht en niet goed voor de eventuele komende meteoren.
Alleen de planeten Mars en Jupiter zijn nog redelijk waar te nemen. Van 2 oktober tot 7 november is de meteorenzwerm van de Orioniden weer actief met een maximum in de nacht van 21 op 22 oktober. Zij zijn snel met veel nalichtende sporen en hebben komeet 1P/Halley als moederkomeet. Tussendoor kunnen ook tragere Tauriden verschijnen met 2P/Encke als moederkomeet.