HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Er was weer een redelijk aantal Zonnevlekken door de telescoop te zien. Zo tussen de 20 en de 50, verdeeld over 6 groepjes. Grote uitbarstingen van betekenis waren er niet, maar toch nog wel een gering magnetisch effect (Kp = 4) op 24 september. De zuidelijke grens van het poollicht zou dan Aalesund in Noorwegen hebben kunnen bereiken. De passage van een coronaal gat over de meridiaan van de zon op 24 september gaf deze ochtend ook nog een zwak magnetisch effect van dezelfde sterkte en ook daarvan was hier geen poollicht waar te nemen. Uit een coronaal gat ontsnappen electrisch geladen deeltjes met zeer grote snelheden die in de buurt van de Aarde magnetische storingen en poollicht kunnen veroorzaken.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= Op 22 september 2014 werd de planeet Mars bereikt door de op 18 november 2013 gelanceerde NASA-satelliet “MAVEN” (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN). De bedoeling is om daarmee de atmosfeer van de Rode Planeet nader te onderzoeken en daaruit nieuwe conclusies te kunnen trekken.
= Heel bijzonder is dat twee dagen later ook de op 5 november 2013 gelanceerde Indiase satelliet “Mangalyaan” (Mars Orbiter Mission) in een baan rond de planeet Mars aankwam, ook om daar atmosferisch onderzoek te doen.
= Het al lange tijd op Mars fungerende voertuig “Curiosity” heeft nu op 25 september 2014 het hoofddoel van de missie bereikt door een boring te verrichten in de berg Mount Sharp. Daaruit kon de samenstelling van de bodem worden afgeleid en de geschiedenis van het ontstaan van de berg.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
De schijngestalte van de maan bereikt op 1 oktober a.s. om 21:33 uur MEZT het Eerste Kwartier. Vanaf de Aarde gezien is de maan dan voor de rechter helft verlicht en kan er de letter “P” van worden gemaakt (P = premier). De nachten zijn dan nog redelijk donker. Goed voor de eventuele meteoren.
Alleen de planeten Mars en Jupiter zijn nog redelijk waar te nemen. Op 19 september om 22:20 uur MEZT verscheen er een zeer heldere vuurbol, onder andere waargenomen door Frans Hoenkamp. Een foto hiervan is te vinden op spaceweather.com op 22 september 2013. De meteorenzwerm van de Orioniden wordt weer actief vanaf 2 oktober en blijf letten op eventueel poollicht.