HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
De Zonnevlekken zijn nu met 31 redelijk in aantal en verdeeld over 4 groepen. Eén daarvan, nummer AR2158, veroorzaakte ook behoorlijke uitbarstingen van straling met massadeeltjes. Op 9 september Van de klasse M4 en een dag later van de klasse X1,6. Daardoor ontstond er een grote kans op poollicht, vooral in de heldere nacht van 12 op 13 september met een zuidelijke grens tot Edinburg. Ook vanuit Nederland kon het verschijnsel worden waargenomen. Dankzij de enorme publiciteit is dat ook het geval geweest, maar helaas niet vanuit het zendgebied van de radio Havenstad. Coronale gaten waren er deze week niet.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= Op 7 september 2014 om 20:18 MEZT vloog de planetoïde (2014 RC) met een doorsnee van 20 meter op een zeer korte afstand van 40.000 km langs de Aarde. In Nicaragua vermoedde men dat daar een brokstuk ervan was terechtgekomen, dat een krater had veroorzaakt met een diameter van 12 meter en een diepte van 1,5 meter. Het brokstuk had dan een grootte moeten hebben van 60 cm. Een twintigste deel van de diameter van de krater. Ondanks een zoektocht is er echter niets gevonden. Vermoedelijk klopte dit ook niet.
= Op 11 september 2014 verscheen het bericht dat er ondanks de vele mooie foto’s nog steeds geen geschikte landingsplaats gevonden was voor de lander Philae van de satelliet Rosetta op de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko.
Op het oppervlak van de komeet bevinden zich weinig vlakke delen. In de komende maand november moet de landing wel plaatsvinden.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
De Maan is in het Laatste Kwartier op 16 september om 04:05 uur MEZT en is momenteel ook heel mooi te zien. De planeten, behalve Mercurius (te dicht bij de horizon) en Venus (te dicht bij de Zon), zijn verder nog redelijk goed waarneembaar. Jupiter is nog een ochtendobject, laag boven de noordoostelijke horizon. De rode planeet Mars, die zich in het sterrenbeeld Maagd bevindt en Saturnus links daarvan zijn ‘s avonds ook nog steeds goed te zien.
De meteoren komen in de maand september amper nog tevoorschijn en de kometen zijn ook niet gemakkelijk te vinden.
Toch kan het noordelijke poollicht nog wel optreden, tenminste als de zon een krachtige zonnewind gaat uitstralen. Blijven opletten dus.