Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de Zon op de Aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal Zonnevlekken bedroeg vandaag 5, verdeeld over 3 groepjes. Zij waren allemaal weer erg zwak en hadden amper effect op de Aarde. Er waren uitbarstingen op 19, 28 en 29 augustus 2014 met Kp-waarden 5 en 6 en de zuidelijke poollichtgrens tot Oslo en Aberdeen. Helaas waren de effcten van poollicht hier niet te zien, omdat deze overdag plaatsvonden. Het is toch wel verstandig om te blijven opletten op het poollicht, zeker omdat de nachten weer langer worden. Coronale gaten waren er amper gedurende de maanden juli en augustus en dus ook geen poollicht ten gvolge daarvan. De activiteit van de Zon is nu duidelijk onderweg naar het komende minimum.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 6 augustus 2014. De Europese komeetverkenner “Rosetta” bereikte de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko op een afstand van 100 kilometer. De satelliet heeft er 10 jaar over gedaan en een afstand van 6,5 miljard kilometer afgelegd. Rosetta blijft tot eind 2015 in de buurt van de komeet en is nu op zoek naar een geschikte landingsplaats voor de lander Philae op 11 november a.s. Mooie foto’s zijn al op de website www.spaceweather.com te zien.

=   Op 26 augustus 2014 verscheen het bericht dat twee nieuwe Galileo satellieten (nummer 5 en 6) in een verkeerde baan waren terecht gekomen, 4000 km te dicht bij de Aarde. Zij waren gelanceerd vanaf Kourou in Frans Guyana en bedoeld voor een verzameling van 30 satellieten als Europese tegenhanger van het Amerikaanse GPS-systeem. Het zou in 2020 in werking moeten komen. De mislukking kost de ESA nu vele miljoenen euro’s.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De Maan is in het Eerste Kwartier op 2 september om 13:11 uur MEZT.

De planeten, behalve Mercurius, zijn allemaal goed waarneembaar. Venus en Jupiter zijn nu ochtendobjecten, laag boven de noordoostelijke horizon. Venus is veel helderder. De rode planeet Mars in het sterrenbeeld Maagd en Saturnus links daarvan zijn ‘s avonds nog steeds goed te zien. Op 31 augustus 2014 rond 21:43 uur MEZT staat Saturnus vlak boven de Maan.

De meteorenzwerm van de Perseïden bereikte het maximum in de nacht van 12 op 13 augustus met een aantal van zo’n 70 vallende sterren per uur. Dit in combinatie met een extra grote Volle Maan op 10 augustus.