HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Het aantal zonnevlekken bedroeg vandaag 30, verdeeld over 7 groepjes. Zij waren allemaal erg zwak en hadden geen effect op de Aarde. Misschien stoort de uitbarsting op 1 juli van de klasse M1 met massadeeltjes de komende dagen nog. Coronale gaten waren er niet de afgelopen week en ook geen meldingen van extra poollicht. Toch wel blijven opletten. De activiteit van de zon is nu onderweg naar het minimum en omdat ook het maximum erg laag was is er kans op een koude periode van enkele tientallen jaren.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= 3 juli 2014. De Europese komeetverkenner “Rosetta” nadert de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko en is begin augustus al op een afstand van 100 km. Op 11 november a.s. komt de lander “Philae” op de komeet terecht.
= Op 3 juli 2014 verscheen het bericht dat de ster Gliese 582 twee van zijn exoplaneten heeft verloren. Het bleken vlekken op de ster te zijn. De drie resterende exoplaneten blijken geen leven te kunnen bevatten, omdat zij te dicht bij de ster staan en dus te heet zijn. In totaal waren er op 14 mei j.l. al 1790 buitenaardse planeten bekend.
= In de nacht van 3 op 4 juli 2014 was het behoorlijk helder en waren er heel duidelijk lichtende nachtwolken te zien. Een mooie foto hiervan van Frans Hoenkamp, ook met de ochtendplaneet Venus erop, is te zien op de website www.kijkeensomhoog.nl.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
De Maan komt vandaag in het Eerste Kwartier om 13:59 uur. De ondergan was gisteren tijdens de lichtende nachtwolken duidelijk te zien.
De planeten, behalve Jupiter, zijn allemaal nog redelijk goed waarneembaar. Mercurius en Venus zijn nu ochtendobjecten, laag boven de noordoostelijke horizon. Venus is veel helderder. De rode planeet Mars in de buurt van Spica in het sterrenbeeld Maagd gaat wel steeds eerder onder en Saturnus is links daarvan in de Weegschaal nog steeds goed te zien.
De meteoren Alfa-Capricorniden, Delta-Aquariden-Zuid en de Perseïden zullen de komende weken al weer tevoorschijn komen.
Blijf goed alert op het poollicht en de lichtende nachtwolken aan de noordelijke nachthemel. Ook het televisieprogramma “COSMOS” draait nog.