HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Het aantal zonnevlekken was momenteel weer zeer matig. Ongeveer 10 vlekjes verdeeld over 4 groepjes. Zij waren zeer rustig met weinig effect op de aarde. De uitbarsting van de sterkte M2 met massadeeltjes op 12 juni rond 23:00 uur MEZT uit de groep AR2087 had ook geen invloed op de aarde. Een urenlange storing in de zonnewind op 18 juni vanaf 20:00 uur MEZT gaf wel een magnetisch effect met een Kp-waarde tot 5 en een behoorlijke verzwakking van het aardse magnetische veld. Daardoor kwam de zuidelijke grens van het poollicht tot Aberdeen. Helaas was het hier toen bewolkt.
Van coronale gaten was de afglopen week weer geen sprake.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= Op 19 juni 2014 kwamen er weer waarnemingen van de ruimtesonde “Rosetta” van de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko. De komeet (4 km groot) nadert de zon en de stofwolk er omheen verdwijnt onregelmatig. De helderheid neemt af en het ijs op de komeet verdampt. De vraag is hoe de komeet zich gedraagt bij de ontmoeting met de sonde op 6 augustus aanstaande.
= Op 19 juni 2014 werd begonnen met de bouw in Chili van de grootste spiegeltelescoop ter wereld: de E-ELT (European Extremely Large Telescope). De diameter wordt 39 meter en de werking zal beginnen in het jaar 2024. Op Wikipedia is een lijst te vinden van alle grote spiegeltelescopen ter wereld.
= Vandaag, 21 juni, om 12:51 uur MEZT begon de astronomische zomer en boog de noordelijke aardas het verst naar de zon. De daglengte is nu circa 17 uren en boven de noordelijke poolcirkel gaat de zon helemaal niet onder. De warme periode op het noordelijk halfrond van de Aarde zal de komende weken plaatsvinden. Enige vertraging speelt daarbij altijd een rol.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Het was Nieuwe Maan op 27 juni om 10:08 uur. Een donkere nacht dus op het moment van het verwachte maximum van de Juni-Boötiden.
De planeten, behalve Mercurius en Jupiter, zijn allemaal nog steeds goed te zien. Mercurius wordt op 26 juni ’s middags bedekt door de maan. Moeilijk waar te nemen. Jupiter staat te dicht bij de zon en is niet meer te zien.
Blijf wel goed alert op het poollicht en de lichtende nachtwolken aan de noordelijke nachthemel. Deze verschijnselen zijn nog steeds mogelijk.