HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).
Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )
Het aantal zonnevlekken was gedurende de afgelopen twee weken weer enorm toegenomen. Er waren nu 26 vlekjes, verdeeld over 7 groepen, maar met zeer weinig activiteit. Op 4 juni was er een uitbarsting uit een zonnevlam bij de groep AR2080, gepaard gaand met massadeeltjes. Het effect bereikte de Aarde op 7 en 8 juni in de vorm van een magnetische storing en een opschuiving van de grens van het poollicht tot aan de geografische breedte van Aberdeen. Helaas gebeurde dit overdag en kon het van hieruit niet worden waargenomen.
Uit de groep AR2087 kwamen op 10 en 11 juni uitbarstingen voort van de X-klasse, maar zonder massadeeltjes. De hierdoor veroorzaakte radio storingen in de ionosfeer werden waargenomen door Rob Stammes op de Lofoten.
Van coronale gaten was de afglopen twee weken geen sprake.
VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)
= Op 10 juni 2014 was het onderzoeksvoertuig “Curiosity” op Mars in staat om foto’s te maken van de passage van de planeet Mercurius voor de zon langs. De resultaten zijn te zien op www.spaceweather.com van die dag. Bijzonder knap dat dit dankzij de besturing vanaf de Aarde vanaf de planeet Mars heeft kunnen gebeuren. Vanaf de Aarde gezien ging Mercurius nog niet bij de zon langs.
= Het televisieprogamma “COSMOS” op National Geographic Channel begint op zondag een uur later, om 23:00 uur, na een ander astro-programma.
DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)
Het was Volle Maan op 13 juni om 06:12 uur. Een heldere nacht dus. Dit verschijnsel is ook op een zonnewijzer af te lezen. Met het blote oog leek het een dag eerder al op een Volle Maan, maar met een verrekijker kon de nog ruwe linker maanrand duidelijk worden waargenomen. De schaduwgrens op de maan, ook wel terminator genoemd, beweegt zich namelijk altijd naar links.
De planeten, behalve Mercurius en Jupiter, zijn allemaal nog steeds goed te zien. Mercurius komt ’s avonds te dicht bij de zon en is op 20 juni in de benedenconjunctie met de zon. Ook Jupiter komt te dicht bij de ondergaande zon en wordt steeds minder goed zichtbaar. Venus, Mars en Saturnus kunnen nog steeds met het blote oog worden gezien.
Verder blijft het opletten geblazen op het vaak toevallige poollicht en de lichtende nachtwolken. Kijk toch ’s nachts boven de noordelijke horizon.