Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal zonnevlekken bedroeg de afgelopen week minder dan 6, verdeeld

over slechts 2 groepjes. Op 24 mei was er een kleine uitbarsting van de klasse M1 zonder massadeeltjes. Effect op de aarde was niet te merken. Op dezelfde dag werd de meridiaan van de zon ook gepasseerde door een coronaal gat, maar zeer noordelijk. Ook daarvan was geen effect op de aarde gemeten. De geringe variaties rond 28 mei in het aardse magneetveld moeten afkomstig zijn geweest van de natuurlijke variaties in de zonnewind.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= De meteorenzwerm van de Camelopardaliden met het maximum op 24 mei 2014 om 09:00 uur MEZT blijkt zich wel te hebben gepresenteerd, maar 100 maal zwakker als verwacht. Vanuit de streken op de wereld waar het om die tijd nog donker was werden zo’n 2 à 5 meteoren per uur met het blote oog waargenomen. Ook vanuit het gebied hier werden enkele leden van deze zwerm waargenomen. De deeltjes waren inderdaad afkomstig van de op 3 februari 2004 ontdekte komeet 209P/LINEAR, maar de uuraantallen konden nog niet goed worden voorspeld. De telling van de stofdeeltjes is nog te onnauwkeurig.

= Gedurende de afgelopen nacht van 30 op 31 mei 2014 werden voor het eerst dit jaar weer lichtende nachtwolken (NLC’s) waargenomen en gefotografeerd. Frans Hoenkamp kreeg dit voor elkaar vanuit de omgeving van Wirdum en Garrelsweer. Zijn resultaat is op de website www.kijkeensomhoog.nl te vinden. Ook was er een fotografische melding vanuit Kiel in Duitsland die op de site www.spaceweather.com is terug te vinden.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Het was weer Nieuwe Maan op 28 mei om 20:40 uur. Een donkere nacht dus.

De planeten zijn allemaal nog steeds goed te zien. Mercurius bevond zich ’s avonds op 25 mei maximaal links van de zon en is nog steeds laag boven de noordwestelijke horizon goed waar te nemen. Links daarvan staat de heldere planeet Jupiter in het sterrenbeeld Tweelingen en vanavond vlak bij de smalle maansikkel. Venus is als “Morgenster” ’s ochtends boven de oostelijke horizon te vinden en de rode planeet Mars staat nog steeds in de Maagd. Saturnus bevindt zich praktisch recht tegenover de zon. Kijk zondagavond naar deel 12 van het programma “COSMOS” op National Geographic Channel.