Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal zonnevlekken bedroeg de afgelopen week minder dan 10, verdeeld

over slechts 2 groepjes. Vandaag is de activiteit weer wat toegenomen. Er zijn geen sterke uitbarstingen geweest en dus kon er op de aarde ook geen magnetische storing optreden ten gevolge van de zonnevlekken. Evenmin werd de meridiaan van de zon gepasseerd door coronale gaten, maar toch moet er even een variatie in de zonnewind zijn geweeest die de afgelopen nacht nog een Kp-factor van 5 veroorzaakte en een magnetisch veld tegengesteld aan dat van de aarde. De zuidelijk grens van het poollicht kwam zodoende tot Oslo, maar ondanks het heldere weer was dit verschijnsel van hieruit niet te zien.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 18 mei 2014 kwam er een einde aan het leven van Wubbo Ockels. Over hem is daarom via de publieke media zeer veel gepubliceerd. Hij ging op 30 oktober 1985 met de Spaceshuttle Challenger de ruimte in en was daarmee de eerste Nederlandse astronaut. Iets eerder, op 29 april 1985, was er trouwens ook al een in Nederland geboren astronaut, Lodewijk van den Berg, in een baan rond de aarde geschoten, maar hij was genaturaliseerd als een Amerikaan.

= Vandaag op 24 mei 2014 rond 09:00 uur MEZT werd er verwacht dat er een nieuwe meteorenzwerm te zien zou zijn met een uuraantal tussen de 200 en 400 en de radiant in het sterrenbeeld Camelopardalis (Giraffe). De deeltjes die dit zouden veroorzaken hadden als moederkomeet de op 3 februari 2004 ontdekte 209P/LINEAR. Ook hierover werd enorm veel gepubliceerd, maar toch is er maar heel weinig van waargenomen, ook vanuit de streken waar het om die tijd nog nacht was. Een grote tegenvaller dus.

= Blijf het programma “COSMOS” volgen op National Geographic Channel.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Het wordt Nieuwe Maan op 28 mei om 20:40 uur. Een donkere nacht dus. De planeten zijn allemaal nog steeds goed te zien. Mercurius bevindt zich ’s avonds op 25 mei maximaal links van de zon laag boven de noordwestelijke horizon en rechts van de heldere Jupiter. Venus is als “Morgenster” op 25 mei vlak bij de maan te vinden. De rode planeet Mars beweegt nu weer naar links tussen de sterren. Saturnus staat praktisch recht tegenover de zon en is zodoende de hele nacht goed waar te nemen. Meteoren zijn er verder de komende week niet.