Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal zonnevlekken bedroeg de afgelopen week rond de 20, verdeeld over

7 groepjes en is inmiddels sterk aan het afnemen. Het was weer heel rustig en met weinig activiteit. De uitbarstingen op 6 en 8 mei hebben nog steeds geen effect op de aarde vertoond. En zullen dat ook niet meer doen. Ook het enorme grote coronale gat dat op 10 mei heel dicht bij de Zuidpool de meridiaan van de zon passeerde, leverde geen effect op de aarde.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= Op 14 mei 2014 werd er in Delft een oud kijkertje opgegraven dat werd gedateerd op het jaar 1620. Het is het oudste in Nederland nog bewaard gebleven kijkertje. Het principe van de telescoop ontstond in 1608 in een brillenwerkplaats te Middelburg. Eén van de eerste gebruikers daarvan was de astronoom Galileo Galilei, die daarmee kon bewijzen dat de aarde niet het centrum van het universum kon zijn. Het kostte hem 10 jaar huisarrest, omdat de kerk er anders over dacht.

= Op 15 mei 2014 verscheen het bericht dat de Rode Vlek op de planeet Jupiter snel kleiner aan het worden is. Rond 1900 was de diameter nog zo’n 41.000 km en nu is daar nog 16.500 km van over. De oorzaak van deze krimp is nog niet duidelijk. Misschien zijn het de wervels rondom de Rode Vlek.

= Op 15 mei 2014 verscheen ook het nieuwe boek van prof. dr. Vincent Icke met de titel: “Zwaartekracht bestaat niet”. Hij gaat in op de mogelijkheid dat de algemene relativiteitstheorie van Einstein en de kwantumveldentheorie zouden kunnen worden samen gevoegd, met als gevolg dat de zwaartekracht vervalt. De prijs van het boek is 14,95 euro en het ISBN-nummer is: 978 90 8964 624 8.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De maan in het Laatste Kwartier op 21 mei om 14:59 uur wordt weer een ochtendverschijning. De planeten zijn allemaal nog goed te zien. Mercurius bevindt zich ’s avonds links van de zon laag boven de noordwestelijke horizon en komt steeds dichter bij de heldere Jupiter. Venus is als “Morgenster” op 25 mei vlak bij de maan te vinden. De rode planeet Mars beweegt na 21 mei weer naar links tussen de sterren. Saturnus staat op 10 mei recht tegenover de zon.

Meteoren verschijnen in een nieuwe zwerm in de ochtend van 24 mei. De radiant bevindt zich in de Giraffe en de bron is komeet 209P/LINEAR.