Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal zonnevlekken bedroeg vanmorgen ongeveer 40, verdeeld over 9 groepjes. Heel rustig en weinig activiteit. Behalve gisteren rond 14:00 uur MEZT. Toen kwam er vanuit de groep AR2036, rechts onder op de zonneschijf, een uitbarsting van de klasse M9 die vergezeld ging van een zeer snelle stroom protonen (v = 3500 km/s) die vanochtend al bij de aarde aankwam en daar een magnetische storing veroorzaakte van de klasse Kp = 4. Veel radio amateurs zullen het effect hiervan op de atmosfeer gemerkt kunnen hebben. Misschien is er vanavond poollicht te zien. Het blijft helder weer.

De overgang van twee grote coronale gaten over de meridiaan van de zon op 10 en 11 april (de ene noordelijk en de andere zuidelijk) gaf op 12 april een verzwakking van het aardse magneetveld en zodoende een toename van het poollicht met de zuidelijk grens tot Oslo. Hier was het bewolkt.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= 11 april. Het voorwerp dat te zien was op de video van de sprong van Anders

Helstrup op 12 juni 2012 bleek toch geen meteoriet te zijn geweest.

= 11 april. De aarde werd 3,26 miljard jaar geleden getroffen door een enorm brokstuk uit de ruimte ter grootte van zo’n 50 km. Uit onderzoek bleek dat dit gigantische gevolgen voor de aarde heeft gehad.

= 14 april. Door de Casini Spacecraft van de NASA is een nieuw maantje “Peggy” ontdekt bij de geringde planeet Saturnus. Het maantje zelf was niet te zien, maar wel de storingen ervan in het ringensysteem.

= 17 april. Er is weer een aardachtige planeet ontdekt bij een ster in het Melkwegstelsel. De codenaam is Kepler-186f. De exoplaneet bevindt zich in de leefbare zone, waar het water vloeibaar is. Van de inmiddels circa 1700 gevonden exoplaneten is het percentage aardachtigen nog steeds zeer gering.

= Aan de Universiteit van Wageningen wordt gewerkt aan het onderzoek om groente op de planeet Mars te kweken. Het gaat daarbij om de grondsoort, de zeer lage temperatuur en de ijle atmosfeer van een andere samenstelling.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De op 15 april totaal verduisterde maan is in Australië en Amerika duidelijk te zien geweest. Hier komen nu weer meteoren (Lyriden) met een maximum op 21 en 22 april. Kijk in de richting van sterrenbeeld Lier, voordat de maan opkomt.