Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal zonnevlekken bedroeg de afgelopen week ongeveer 10, verdeeld over 4 groepjes. Redelijke uitbarstingen zijn er niet geweest, maar wel enig effect van de X1 uitbarsting uit AR2017 op 29 maart aan de westelijke rand van de zon. Na het effect in de hogere atmosfeer kwam er op 5 april toch nog enige toename van poollicht. Dit gold ook voor de M6 uitbarsting op 2 april uit AR2027 bij de oostelijke rand van de zon, waarna wat extra poollicht ontstond op 7 april.

De overgang van twee grote coronale gaten over de meridiaan van de zon op 10 en 11 april (de ene noordelijk en de andere zuidelijk) gaf vandaag op 12 april een verzwakking van het aardse magneetveld en zodoende een toename van het poollicht met de zuidelijk grens tot Oslo. Hier was het bewolkt.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

= De radiotelescoop te Dwingeloo is na een enorme opknapbeurt nu weer in gebruik genomen. In 1956 is men daarmee begonnen het Melkwegstelsel te onderzoeken. De informatie hierover is te vinden via de stichting CAMRAS.

= Het onbekende zeer heldere, rood-oranje object dat op maandag 31 maart rond 00:31 uur MEZT en op donderdag 3 april rond 20:30 uur MEZT over Appingedam vloog, is volgens een ontvangen reactie waarschijnlijk een Thaise ballon van Nederlands fabricaat, waarvan de verplaatsing in overeenstemming is met de heersende windrichting. Graag meldingen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

= Anders Helstrup is tijdens een sprong uit een vliegtuig op 12 juni 2012 bijna door een meteoriet getroffen met een diameter van ongeveer 8 cm. Het brokstuk kwam op hem af met een snelheid van circa 150 km/uur. Op de videobeelden die tijdens de sprong zijn gemaakt is dit te zien.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De maan is na het begin van de lente voor het eerst weer vol op 15 april om 9:42 uur MEZT. De paasdatum valt dan op de eerstkomende zondag hierna.

De heldere planeet Venus komt een uur voor de zon op en bevindt zich bevindt laag aan de zuidoostelijke ochtendhemel. De rode planeet Mars, op 14 april het dichtst bij de aarde, is de hele nacht in de buurt van de heldere ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Links van Mars is ook al de geringde planeet Saturnus op te merken in het sterrenbeeld Weegschaal. Jupiter is ’s avonds in het westen zeer opvallend in het sterrenbeeld Tweelingen.