Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (spaceweather.com en verdere links).

Effect van de zon op de aarde ( Kp, Bz, p+, vsw )

Het aantal bedroeg ongeveer 15, verdeeld over 4 groepjes. Hun effect was zeer matig, behalve een uitbarsting van de klasse M2 zonder massadeeltjes op 28 maart 2014. Het enige effect op de aarde met een Kp-waarde 4 vond plaats op 26 maart, maar de zuidelijke grens van het poollicht bereikte slechts Aalesund. Ook was de oorsprong van dit effect niet duidelijk. Er gingen de afgelopen week geen coronale gaten over de meridiaan. De omkering magneetveld van de zon gebeurde op 29 december 2013, zes jaar na het begin van de cyclus 24. Het maximum nu voorbij.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE) (www.astronieuws.nl)

Op 26 maart 2014 werd 10 jaar na Sedna op een afstand van ongeveer één

lichtjaar tussen de Oortwolk (1950) en de Kuipergordel (1945) door

Amerikaanse astronomen een tweede object ontdekt.

Op 30 maart 2014 wordt de Midden Europese Zomertijd (MEZT) weer ingevoerd en gaat de klok een uur vooruit. Omdat dit lang niet overal in de wereld gebeurt, geeft dit aanleiding tot veel verwarring, ook in de dag- en nachtritmes van mens en dier. Aan de natuur zelf verandert trouwens niets. Overigens is de “gewone” Midden Europese Tijd” (MET) al een zomertijd, omdat Nederland hoort bij de tijdzone van Greenwich en de Universal Time (UT) moet gebruiken.

 

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

De maan is op 30 maart voor de tweede keer deze maand in de stand van de Nieuwe Maan (20:45 MEZT). De vorige maal was het op 1 maart om 09:00 uur MET. Een goede conditie dus voor het waarnemen van de sterren en de planeten en een eventueel poollicht.

De planeten: Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn nu duidelijk te zien. Venus staat als ochtend ”ster” voordat de zon opkomt heel duidelijk boven de zuidoostelijke horizon. Mars is al voor middernacht goed te vinden in de oostelijke richting in het sterrenbeeld Maagd, vlak bij de heldere ster Spica. Mars is enigszins rood van kleur. Jupiter is bijna de hele nacht een hele duidelijke verschijning in het sterrenbeeld Tweelingen, ’s avonds in het westen. Saturnus bevindt zich iets links van de planeet Mars, als een heldere witte punt.

Bovendien kunnen er nog enkele meteoren (Virginiden) verschijnen.