Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Hiermee wordt het effect van de zon op de aarde bedoeld voor wat betreft de magnetische variaties ten gevolge van de veranderingen in de zonnewind.

De afgelopen week waren er twee gigantische coronale gaten op de zon.

De zuidelijke passage over de meridiaan op 12 februari had vier dagen erna een effect in de vorm van een uitbreiding van het poollicht tot de zuidelijke grens bij Aalesund, en Oslo) en een verzwakking van het aardse magneetveld.

Van 15 t/m 18 februari was een noordelijk coronaal gat bezig de meridiaan te passeren met een behoorlijke magnetische invloed op 19 en 20 februari, een zuidgrens van het poollicht tot Aberdeen en ook een zwakker magneetveld.

Door de bewolking was van hieruit helaas niets daarvan waar te nemen.

Het aantal zonnevlekken bedroeg ongeveer 20, verdeeld over 3 groepjes. De uitbarstingen waren zeer zwak en hadden geen effect op het poollicht tot nu toe.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE)(www.astronieuws.nl)

17 februari 2014. In ondermeer het rekencentrum van de Rijksuniversiteit te Groningen wil men in de toekomst een driedimensionaal beeld maken van het universum met informatie uit de hele wereld. Hieruit kunnen de eigenschappen van het versneld uitdijende heelal worden afgeleid en verder worden bestudeerd. Professor dr. Edwin Valentijn wil proberen op die manier het “middelpunt” van het universum te vinden en tevens de oorzaak van de versnelling in de uitdijing. De Euclid satelliet, die in 2019 gelanceerd zal worden, zal hiervoor zo’n 2 miljard sterrenstelsels gaan fotograferen en de bijbehorende donkere materie en zwarte gaten in kaart gaan brengen voor de prijs van een half miljard euro.

19 februari 2014. Doordat het El Niño effect weer een rol gaat spelen neemt de kans op een komende warme zomer weer toe. Misschien wel de warmste zomer ooit in deze streken. De oorzaak ligt in de extra opwarming van het oceaanwater bij Peru, de stromin daarvan langs de evenaar en de uiteindelijke invloed op de atmosfeer en de weersomstandigheden, zelfs tot hier. Het laatste El Niño effect vond plaats in het jaar 1997, maar met weinig invloed op Europa.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Vandaag om 18:15 uur is de maan in het Laatste Kwartier en vlak bij Saturnus. De planeten Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn nu duidelijk te zien en Mars al heel opvallend als een lichtrode punt bij de heldere ster Spica in de Maagd, vanaf middernacht in het zuidoosten.