Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

HET RUIMTEWEER (www.spaceweather.com en verdere links)  

Gedurende de afgelopen week werden er geen coronale gaten op de zon waargenomen en dus ook geen effect hiervan op de aarde.

Het aantal zonnevlekken bedroeg ongeveer 10, verdeeld over 4 groepjes. De uitbarstingen overschreden de C-klasse niet en gaven dus ook weinig tot geen effect op de aarde. Wel kwam de groep AR1944, die met het blote oog te zien was, weer over de rand tevoorschijn. Het nummer daarvan is nu AR1967. Misschien wordt deze groep weer met het blote oog zichtbaar en ontstaan er behoorlijke uitbarstingen. Eén daarvan vond al plaats op 30 januari. De sterkte was M6 met een coronale massa uitbarsting. De snelheid van de zonnewind liep op tot zo’n 1400 km/s, maar niet in de richting van de aarde. Dus ook geen magnetische storingen hier. De vlek zat nog te dicht bij de rand van de zon.

VERDER NIEUWS (UIT DE RUIMTE)(www.astronieuws.nl)

Op 28 januari 2014 kwam het bericht binnen dat er een storing was opgetreden in de werking van het mobiele gedeelte “Konijn” van de Chinese maanlander, die op 14 december aldaar was geland. De oorzaak hiervoor wordt gezocht in de twee weken durende maannacht met een temperatuur van -180 ⁰C en de vermoedelijk onjuiste oriëntatie van de daarop gemonteerde zonepanelen.

Op 5 februari 2014 zal er een presentatie worden gehouden in het Egyptisch Restaurant Nefertari te Appingedam over het thema: “Waarom de hel naar zwavel stinkt”. De spreker is prof. dr. Salomon Kroonenberg die als geoloog zal uitleggen hoe het inwendige van de aarde eruitziet. De organisatie is in handen van de Stichting Weer- en Sterrenkunde Eemsmond.

DE STERRENHEMEL (www.kijkeensomhoog.nl)

Op 6 februari 2014 om 20:22 uur MET is de maan in het Eerste Kwartier en dus vanaf de aarde gezien voor de helft verlicht. Twee dagen later vindt er een rakende sterbedekking plaats die bij helder weer vanuit de omgeving van Meeden door een aantal leden van de landelijke Werkgroep Sterbedekkingen zal worden waargenomen. Uit de gemeten tijdstippen kan dan de structuur van de maan ter plaatste worden afgeleid.

De planeten Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn allemaal te zien, maar niet op dezelfde tijden in de nacht. Zie de gegevens in de Sterrengids 2014.

Behalve misschien een sporadische zijn er momenteel geen meteoren. Ook de kometen C/2012X1 (LINEAR) en C/2013R1 (Lovejoy) zijn moeilijk te zien.