Meteo Delfzijl

Gebruikerswaardering: 5 / 5

Ster actiefSter actiefSter actiefSter actiefSter actief

33

Volgende update: 15-08-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is het onbewolkt en daalt de temperatuur naar 20 tot 25°C. Boven land is er weinig wind, langs de kust waait een matige wind, 3-4 Bft., uit het noordoosten.

Komende nacht is het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 17°C. Er staat weinig wind.

Synoptische ontwikkeling:

Een langgerekt hogedrukgebied het noorden van Europa beweegt langzaam noordwaarts. Een lagedrukgebied inclusief hoogtelaag boven Spanje dringt geleidelijk op naar het noorden en wordt in de nacht naar zondag nabij Bretagne verwacht. Met een oostelijke stroming wordt droge en warme lucht aangevoerd. Zondag overdag wordt vanuit het oosten de aangevoerde lucht vochtiger onder invloed van occlusierestanten. Dit is vooral voor het noordoosten het geval.

Hoge druk ligt boven Scandinavie en Rusland, terwijl een hoogtetrog zich boven Groot-Brittannië en het westen van Frankrijk bevindt. Deze hoogtetrog verplaatst zich komende week langzaam oostwaarts en ligt halverwege de week boven onze omgeving. Hierdoor trekt er woensdag en donderdag een (actieve) storing vanuit Frankrijk noordoostwaarts over Duitsland. Hierna verplaatst het Azorenhoog zich langzaam oostwaarts en ligt in het weekeinde van 20/21 augustus boven Centraal-Europa. Aan de noordflank staat in onze omgeving dan een zwakke westelijke stroming waarbij storingen noord van ons land trekken.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Ook morgen is er weer volop zon. Het blijft droog. Morgenmiddag is het is op veel plaatsen zonnig, in het oosten van het land komt later ook wat bewolking voor. De maximumtemperatuur ligt tussen de 30°C in het noorden en 34°C plaatselijk in het zuiden van het land. De wind, die uit het zuidoosten waait is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Morgenavond is er weinig of geen bewolking. Het blijft droog. De wind komt uit het oosten en is zwak tot matig, 2-3 Bft.. Het weercijfer komt tot een 9.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag is de lucht niet meer strakblauw en trekt er van tijd tot tijd vrij veel sluierbewolking over het land. Daarmee gaat de luchtvochtigheid ook omhoog en voelt het duidelijk een stuk broeieriger aan. De middagtemperatuur loopt op naar 30°C op de meeste stranden tot 34°C in het midden en zuiden van ons land. Opnieuw lijkt een lokale 35°C tot de mogelijkheden te behoren. Zondagavond kan in Zeeland en Zuid-Holland een heel enkele bui voorkomen, maar de meeste buien lijken dan nog weggelegd voor België en Noord-Frankrijk. De wind draait dan geleidelijk naar een zuidwestelijke richting en wordt de warmste luchtsoort naar het oosten weggeblazen.

Voor de komende week ziet het weerbeeld er anders uit. De bewolking neemt toe en er trekken van tijd tot tijd enkele regen- en onweersbuien over het land. Met name op maandagmiddag en woensdag kunnen dit plaatselijk stevige buien worden, bij voorkeur in de zuidoostelijke helft van het land. Soms kan dit flink wat neerslag opleveren, maar waar het zwaartepunt van de buien komt te liggen is nu nog onzeker. Daarbij gaat de temperatuur geleidelijk aan een daling beginnen, al koelt het zeker niet snel af. Landinwaarts blijven de maxima (ruim) boven de 25°C uitkomen en daarmee zal de hittegolf daar voorlopig nog niet ten einde komen. In Midden-Nederland lijkt het einde van de hittegolf ergens halverwege volgende week te vallen.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote (80%) kans op enigszins onbestendig zomerweer met elke dag kans op (onweers)buien met temperaturen rond of iets beneden normaal. Na het weekeinde van 20/21 augustus neemt de kans op zeer warm zomerweer toe naar 20-30%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema