Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 25-04-2024 om ± 08:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er af en toe zon en komen er enkele buien voor. De wind uit noordwest is matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, 5 Bft..

Komende nacht komt er hier en daar een bui voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C plaatselijk landinwaarts tot 5°C langs de kust. Boven land staat er weinig wind. Langs de kust staat er een matige wind, 3-4 Bft., uit een noordwestelijke richting.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Aan de westflank van een complex hoogtelaag boven Scandinavie staat er in ons aandachtsgebied een noord- tot noordwestelijke stroming met aanvoer van maritiem polaire lucht. Aan de grond bevindt zich woensdag 15 UTC een laag boven het noorden van Duitsland. Dit laag trekt langzaam opvullend zuidoostwaarts. Occlusierestanten die om het laag heen gekruld zijn bewegen over ons land. Een hoogtetrog trekt over het noordoosten en oosten (T 500 hPa langs de oostgrens -33°C), komende nacht passeert een vlakke hoogterug en neemt de onstabiliteitsdiepte af. Komende nacht bereikt een volgend hoogtelaag de noordelijke Noordzee. Dit hoogtelaag trekt zuidoostwaarts en wordt donderdagavond net noord van de Wadden verwacht, waarna het in de nacht naar vrijdag oostwaarts naar Sleeswijk Holstein trekt. Aan de grond ontstaat donderdagnacht langs de Engelse oostkust een kleinschalig laagje langs een zwakke barokliene zone. Dit laagje trekt langzaam OZO-waarts. Door de interactie met het hoogtelaag ontstaat er bij dit laagje een structuur met geleidelijk meer frontale kenmerken. (Cold Air Development). Het koufront/occlusie van de CAD bereikt donderdag eind van de middag de westkust, trekt gedurende de avond verder naar het zuidoosten en blijft in de nacht naar vrijdag boven het zuidoosten slepen.

Een grootschalig en complex sturend laag ligt boven de Noordzee en Scandinavie. Een volgend hoogtelaag trekt donderdag en vrijdag vanaf Groenland zuidwaarts naar het noordwesten van Spanje. Er vormt zich hierdoor een grootschalige hoogtetrog van de Noorse Zee naar Spanje. Een hoogterug bouwt in de loop van het weekeinde op boven Oost-Europa. Bij ons stelt zich dan een zuid tot zuidwestelijke hoogtestroming in met aanvoer van beduidend warmere lucht. Een golvend koufront komt wel geregeld in de buurt. IN de loop van volgende week lijkt de Oost-Europese hoogterug uit te groeien tot een blokkade. Het zwaartepunt van de hoge druk verplaatst zich dan naar Scandinavie en de Noorse Zee. Lage druk ten westen en zuidwesten van ons land blijft echter invloed houden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt en trekken enkele lichte buien van west naar oost over het land. De wind is matig, 3-4 Bft., en draait in de loop van de ochtend overal naar zuidwest tot west. Morgenmiddag is er veel bewolking en komen er enkele buien voor. Plaatselijk is onweer mogelijk. Aan het einde van de middag bereikt een nieuw gebied met soms fellere buien de westkust. De maximumtemperatuur ligt rond 10°C. De zuidwestenwind neemt toe en wordt boven land matig, 3-4, langs de kust vrij krachtig, mogelijk krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond trekt het gebied met buien van west naar oost over het land. Vooral in het noorden kan ook onweer voorkomen. De wind draait geleidelijk naar een westelijke richting en neemt iets in kracht af. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande vrijdag tot en met woensdag:

Vrijdag ontstaan er lokaal een paar buien, maar een groot deel van de tijd is het droog. In het midden en vooral het noorden wisselen stapelwolken en zon elkaar af. In het zuiden komt meer bewolking voor en laat de zon zich weinig zien. Het is rustiger weer met een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft.. De temperatuur komt met 10°C tot 13°C iets hoger uit.

Zaterdag lijkt het in de ochtend lijkt het op de meeste plaatsen droog te blijven en met zon, stapelwolken en weinig wind is het uitstekend weer. In de vroege ochtend is het nog fris, maar er staat weinig wind en in de zon wordt het snel wat warmer. In de middag stijgt de temperatuur naar 17°C of 18°C en in het zuidoosten kan het lokaal 19°C worden. Op de Waddeneilanden en in het noorden van Noord-Holland is het 14°C tot 16°C. Er staat een matige zuidoostenwind, 3-4 Bft.. In de loop van de middag stijgt vanuit het zuiden de kans op enkele buien en ook in de avond moeten we rekening houden met een bui.

De dagen daarna blijft het zacht en kan de temperatuur nog een paar°C stijgen. Na het weekend maken het oosten en zuidoosten kans op warm weer met 20°C. Er zijn zonnige perioden, wolkenvelden en zo nu en dan ontstaan enkele buien.

Na aanstaande woensdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk grote kans op vrij warm weer met geregeld zon maar ook dagelijks ca. 50% kans op een regen- of onweersbui. Vanaf 3 mei waarschijnlijk koeler.

Meteo Delfzijl - Geert Molema