Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 19-1-2021

Het wordt vandaag een natte dag. Zachte lucht dringt vanuit het zuidwesten binnen en de overgang gaat gepaard met veel regen. Op de meeste plaatsen kan tussen 10 en 20 millimeter vallen. Pas later vanmiddag begint het in het zuiden geleidelijk droog te worden, in het noorden duurt het langer. Ook de komende dagen blijft het zacht en vooral donderdagochtend kan het even erg onrustig worden als een actief koufront ons land passeert. In het weekend kans op winterse buien.

Behalve de regen valt vandaag ook de zuidelijke tot zuidwestelijke wind op. In het binnenland is die wind matig tot vrij krachtig, kracht 4 tot 5 en aan zee staat een harde wind, in het Waddengebied vanmiddag mogelijk even een stormachtige wind, kracht 8. Verder kunnen in de kustgebieden zware windstoten met snelheden tot ongeveer 80 kilometer optreden. De temperaturen bereiken hun maximum pas laat vandaag. Op de meeste plaatsen is het dan 10 of 11 graden, in de Limburgse heuvels blijft het kwik een beetje achter. Normaal in deze tijd is ongeveer 6 graden.

Ook avond en nacht veel wind

Vanavond en de komende nacht valt vooral in het westen en noorden nog af en toe wat regen, in het binnenland overheersen de droge perioden. Het wordt niet kouder dan tussen 5 en 8 graden en het blijft stevig doorwaaien, aan zee nog steeds hard en mogelijk stormachtig.

Het weer staat onder invloed van een groot en sterk lagedrukgebied dat over de Britse eilanden naar het noordoosten trekt en morgen boven de Noordzee aankomt. In de kern ervan wordt donderdag tijdelijk een barometerstand van 954 hPa berekend. Aan de oostflank van de depressie wordt met een zuidwestelijke en morgen zuidelijke wind steeds zachtere lucht naar het noorden geblazen.

Morgen wat vaker zon

Morgen ziet het weer er afwisselender uit dan vandaag. Er vallen wat vaker gaten in de bewolking zodat de zon af en toe schijnt. Toch trekken ook nog steeds kleine gebiedjes met regen over, vooral in het noordwesten van het land. De wind is aan zee nog steeds hard en af en toe stormachtig uit het zuiden en met temperaturen van 10 tot 12 graden is het opnieuw erg zacht voor januari.

Donderdag wordt de zachte lucht in de vroege ochtend met enkele buien en veel wind verdreven. Aan zee zijn dan windvlagen van 110 kilometer per uur mogelijk, in het binnenland kunnen de windstoten snelheden tot 90 kilometer per uur bereiken. De laatste berekening van het Europese model komt ook in het binnenland met windvlagen tot 100 kilometer per uur.

De onrust van het weer wordt donderdagochtend vroeg extra aangewakkerd doordat op wat grotere hoogte in de atmosfeer een zeer actieve plek in de straalstroom passeert. Die zorgt er niet alleen voor dat zich op het front flinke buien vormen, maar ook dat de windstoten erg zwaar kunnen uitpakken. Overigens vallen de regenhoeveelheden toch mee, omdat het front Nederland wel in sneltreinvaart zal passeren. Het regent hard, maar het duurt kort.

Donderdag overdag iets rustiger

Donderdag overdag blijft het hard waaien, maar wordt het toch iets rustiger. De zon komt er geregeld door en er valt nog een enkele bui, mogelijk met hagel, de meeste daarvan aan zee. In het binnenland lijken de droge perioden te overheersen. Worden de maximumtemperaturen al vroeg in de ochtend bereikt, in de middag schommelt het kwik in de koudere lucht rond 8 graden.

In de nacht naar vrijdag trekt een storing over Frankrijk naar het noordoosten en dan via België en het zuidoosten van ons land Duitsland in. De bijbehorende regen bereikt de zuidoostelijke helft van Nederland. Daar kan opnieuw behoorlijk wat vallen. In het westen en noorden lijkt het overwegend droog te blijven. De wind neemt dan geleidelijk wat af.

Vrijdag overdag trekt de regen weg en komt de zon er af en toe door. Later op de dag kan voornamelijk in de kustgebieden ook nog een regen- of hagelbui vallen. In het Waddengebied is er eerst nog veel wind, maar die neemt wel geleidelijk af en met temperaturen van 7 of 8 graden is het niet meer zo zacht als voorgaande dagen, al is het nog steeds warmer dan normaal.

Zondagnacht sneeuw?

In het weekend is het zaterdag eerst op de meeste plaatsen droog, later op de dag neemt de bewolking toe op nadering van een volgend lagedrukgebied dat vanuit het zuidwesten dichterbij komt. De kern ervan lijkt in de nacht naar zondag over Limburg naar het noordoosten te trekken. Omdat het grootste deel van het land hiermee aan de koude kant van de depressie blijft, kan een deel van de neerslag in de nacht naar zondag ook als (natte) sneeuw vallen.

Overdag blijven van noordwest naar zuidoost buien over het land trekken en omdat de bovenlucht verder afkoelt.

Bron: weer.nl