Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 1-12-2020

De herfst van 2020 verliep met een temperatuur van 11,8 graden 1,2 graad warmer dan normaal. Daarmee is het de op 3 na warmste herfst ooit gemeten. Het seizoen verliep met 375 zonuren tegen 320 normaal relatief zonnig. De herfst van 2020 eindigt op een 13e plek qua droogte, er viel 229 mm neerslag tegen 246 normaal.

Explainer herfstoverzicht

Toen de herfst begon, was er niet direct sprake van een nazomer bij een aantal wisselvallige dagen met een graad of 20. Al snel in september schoot de temperatuur echter omhoog en was het droog: een heuse nazomer stond op het programma. Er volgden zomerse dagen en het kwam in De Bilt zelfs tot de meest late tropische dag ooit: op 15 september steeg de temperatuur naar 35,1 graden in Gilze-Rijen en De Bilt werd het 31,4 graden. Het was daarmee de warmste dag van deze herfst. Niet geheel verrassend verliep september vrij warm, met 15,2 graden tegen 14,5 graden normaal. De tweede helft van de maand werden de nachten wel een stuk koeler en werd zelfs de eerste vorst aan de grond gemeten.

Ook oktober zacht, november vol warmterecords

Ook oktober verliep aan de zachte kant met 11,3 graden tegen 10,7 normaal. De maand begon vrij normaal, maar halverwege de maand koelde het flink af en zagen we ook de eerste vorst van de herfst op normale meethoogte. In de dagen daarna ging de temperatuur in de lift en zo haalden we op 21 oktober nog een zeer late warme dag (20,3 graden in De Bilt), de enige warme dag van deze maand.

Het zachte weer zette door in november. Op 2 november werd zelfs de warmste novemberdag ooit gemeten! Er volgde daarna een wat rustigere en behoorlijk zonnige periode met af en toe nachtvorst in het binnenland, maar hoge temperaturen overdag. Op 9 november kwam het tot een warmterecord. Na opnieuw een warmterecord op 18 november, bleef het aan de zachte kant totdat tegen het eind van de maand de temperatuur omlaagging. Met in De Bilt een maximumtemperatuur van 3,7 graden op 29, werd de koudste dag van deze herfst gehaald. In de avond koelde het af tot -3,6 graden en dit was meteen de eerste officiële vorst van deze herfst, een maand te laat. In het oosten vroor laat in de avond al 6 graden en daarmee was ook de eerste matige vorst van het winterseizoen een feit, precies op tijd. De Bilt noteerde op 30 november een minimum van -4,2 graden en in Twenthe vroor het 6,7 graden. Ook viel lokaal wat lichte ijzel. Ondanks het koude einde is het niet verrassend dat november een zeer zachte maand was. De maand verliep ruim 2 graden warmer dan normaal met een gemiddelde temperatuur van 8,9 graden.

We zagen over de gehele herfst in De Bilt 17 warme dagen (5 meer dan normaal), 3 zomerse dagen (1 meer dan normaal) en 1 tropische dag.

Zonnige herfst dankzij september en november

Hoewel oktober de somberste was sinds 1998, verliep de herfst over het algemeen juist behoorlijk zonnig. Dit is te danken aan de zonnige september (op 4 na zonnigste sinds de metingen) en de zonnige november (de op 3 na zonnigste). Opvallend is dat november zelfs zonniger verliep dan oktober.

Voor wat betreft neerslag zien we een vergelijkbaar patroon. Oktober verliep erg nat, september was (iets) droger dan normaal en november was met 39 mm tegen 83 normaal zeer droog. In het binnenland verliep de herfst nog een stuk droger dan aan de kust, want langs de kust zagen we vooral in september en oktober soms zeer veel neerslag.

Eén storm

Met een gemiddelde windsnelheid van zo'n 17 km/uur, verliep de herfst vrij normaal voor wat betreft wind. Het kwam slechts tot een officiële storm; op 25 september deed storm Odette ons land aan. Op diezelfde dag werd logischerwijs de hardste windstoot van de herfst gemeten: 114 km/h in Hoek van Holland. Verder waaide het stevig op 21 oktober. Toen werd op Texel een windstoot van 93 km/h gemeten.

Bron: weer.nl