Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

38

Volgende update: 2-12-2020 om ± 8:30 uur.

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond is er veel bewolking en in het westen komt lokaal nog een enkele bui voor. Ook in Zuid-Limburg valt er aanvankelijk nog wat lichte regen, elders is het droog. In de loop van de avond en komende nacht komt er van het oosten uit een gebied met nevel en laaghangende bewolking het land binnen, mogelijk kan daarbij motregen vallen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het noordoosten tot 5°C langs de zuidwestkust. De wind wordt geleidelijk overal noordoostelijk en neemt af naar zwak, 1-2,  aan zee is de  wind eerst nog matig, 3-4 Bft..

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven het noordoosten van Frankrijk vult vanavond op maar houdt wel een Z-N georiënteerde vore over het uiterste westen van Duitsland. Bijbehorende occlusierestanten boven het zuidoosten bewegen zuidwaarts terwijl de activiteit ervan steeds verder afneemt. Aan de westflank van de vore wordt met een noordelijke stroming maritiem polaire lucht aangevoerd, in de vore bevindt zich in de grenslaag zeer vochtige lucht. De vore beweegt vanavond en vannacht geleidelijk westwaarts waardoor de vochtige lucht zich geleidelijk uitbreidt over nagenoeg ons hele land. Morgenochtend is er boven ons land sprake van een zadelgebied, waardoor de vochtige lucht boven ons land stagneert. in de middag zal het zadelgebied geleidelijk zuidwaarts wegtrekken. Op nadering van een frontaal systeem behorend bij een IJslands laag zal de stroming dan geleidelijk zuidelijk worden. Het occluderende frontale systeem loopt in de middag het noordwesten van de FIR binnen en bereikt aan het begin van de nacht naar donderdag het  noordwesten. Voor het frontale systeem uit zit boven de Noordzee nog een subtiele convergentielijn, deze bereikt aan het einde van de avond de noordwestkust. De vochtige lucht zal zich in een koude plaklaag boven land echter niet gemakkelijk laten verdrijven.

De grootschalige stroming is noordwestelijk. Een sturend lagedrukgebied bij IJsland trekt naar het Noordzeegebied waar het tot en met het weekeinde min of meer stationair is. Donderdag en vrijdag passeren van het zuiden uit randstoringen Nederland. Na het weekeinde trekt het sturende (hoogte)laag naar Midden-Europa, randstoringen trekken in cyclonale zin rondom het laag. Na het einde van de volgende week neemt de diversiteit in de stromingspatronen in de afzonderlijke leden sterk toe.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het grijs en nevelig en lokaal kan het motregenen. In de loop van de avond kunnen er langs de westkust enkele buien vanaf zee binnendrijven. Het wordt een kille dag met een maximumtemperatuur rond 4°C. De zwakke wind, 1-2 Bft., komt uit uiteenlopende richtingen. In de loop van de middag wordt de wind zuidelijk en neemt in de avond toe naar zwak tot matig, 2-3  Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Donderdag is het bewolkt en kan van tijd tot tijd regen vallen. Het wordt een graad of 5 en de matige tot vrij krachtige zuidenwind, 4-5 Bft., maakt het voor het gevoel waterkoud.

Vrijdag is het weerbeeld onzeker. Er is kans op wat regen, maar waar de meeste regen valt is nu nog onduidelijk. Ook een vlok kletsnatte sneeuw is niet uitgesloten. Waarschijnlijk valt de meeste neerslag in de ochtend en kan ’s middags de zon misschien doorbreken. In het meest waarschijnlijke scenario stijgt de temperatuur naar 5-7°C, maar er zijn ook berekeningen die het een paar graden kouder laten blijven. Het kan onstuimig worden.

De dagen daarna lijkt de wind af te nemen en krijgen we de zon vaker te zien. Ook in de nacht kan het opklaren. Het koelt dan flink af en er is ‘s nachts kans op vorst. Overdag loopt de temperatuur op naar waarden tussen 2°C en 7°C. Wat de temperatuur precies wordt is nog onzeker en hangt af van de hoeveelheid bewolking overdag en eventuele mist die ’s nachts ontstaat.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Het blijft waarschijnlijk vrij koud waarbij de dagelijkse neerslagkans toeneemt naar 40%.

Meteo Delfzijl – Geert Molema.