Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-08-2022

In grote delen van Engeland roept de overheid later vandaag een officiële droogte uit. De stap betekent dat waterleidingbedrijven het drinkwater, dat ook aan de overkant van de Noordzee steeds schaarser wordt, makkelijker op rantsoen kunnen zetten. Een volgende stap zou het uitroepen van een extreme droogte kunnen zijn, zoals in 1976 ook gebeurde. Toen kwam de watervoorziening hier en daar zelfs volledig stil te vallen.

Net als Nederland heeft ook Engeland in toenemende mate met de gevolgen van de droogte te maken. Na een julimaand, waarin op veel plaatsen nog geen 10 procent van de normale hoeveelheid regen is gevallen, heeft de dichtbevolkte omgeving van de hoofdstad Londen in augustus tot nu toe nog helemaal geen regen gehad. Inmiddels is de bovenloop van de Thames stilgevallen en komt van steeds meer waterreservoirs de bodem in zicht. Ook andere rivieren voeren steeds minder water aan.

Officiële droogte

Vandaag komt de zogenoemde National Drought Group (de nationale droogte groep) bijeen om te bespreken hoe het verder moet. De verwachting is dat voor grote delen van Engeland een officiële droogte zal worden afgekondigd. Waterbedrijven kunnen dan makkelijker maatregelen nemen en in delen van Yorkshire, Wales en in het zuiden van Engeland is het gebruik van de tuinslang al in de ban gedaan, bepaalde uitzonderingen daargelaten. De verwachting is dat bedrijven in het stroomgebied van de Thames snel volgen.

tweet

Intussen doet de situatie in steeds meer opzichten denken aan de extreme droogte waardoor Engeland in 1976 werd getroffen. Toen kwam een droge, hete en zeer zonnige zomer bovenop een winter die ook al droog was verlopen. Het land veranderde in een dorre woestijn en de watertekorten liepen almaar verder op. Op een bepaalde moment kwam op steeds meer plaatsen helemaal geen water meer uit de kraan. Mensen moesten met emmers naar speciale tappunten om toch nog drinkwater te kunnen krijgen.

Rondpompen

De verwachting is dat het dit jaar niet zover zal komen. De Engelse waterinfrastructuur is in die zin aangepast dat nu water rondgepompt kan worden van gebieden waar nog genoeg is naar plaatsen die tekort komen. Dat moet een situatie waarin ook dit jaar vanaf een bepaald moment geen water meer uit de kraan komt voorkomen.

tweet

Intussen is voor Engeland voor de komende dagen vanwege de verwachte hitte een code oranje van kracht. Op de warmste plaatsen kunnen de temperaturen er tot 37 graden stijgen. De combinatie van het zonnige weer, de hoge temperaturen en de droge lucht maakt dat voor wat de kansen op bos- en natuurbanden ook de hoogste alarmfase is afgekondigd. Het gevaar dat delen van de natuur in brand vliegen wordt als extreem groot ingeschat.

Vanaf maandag natter?

De hoop is nu dat het weer vanaf komende maandag, als de drukverdeling in elk geval voor een tijdje lijkt om te slaan, natter en ook koeler wordt. Voor het brandgevaar zou dat betekenen dat de situatie op korte termijn al beter wordt. Om de droogte te kunnen beteugelen, is een langere periode met regenval nodig. De autoriteiten houden er nu al rekening mee dat de problemen door de droogte nog wel tot in oktober aanhouden.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 2614