Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 27-05-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Er zijn perioden met zon, maar in het uiterste zuidoosten is het nog bewolkt en (mot)regent het nog. Spoedig wordt het daar droog en breekt ook de zon door. De middagtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het noorden tot 19°C in het zuidoosten. De west- tot noordwestenwind is matig, 3-4, in het noorden geleidelijk vrij krachtig, 5, en op de Wadden krachtig, 6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

Komende nacht is het wisselend bewolkt met vooral in het noorden en oosten een enkele bui. De minimumtemperatuur wordt 9 à 10°C. De west- tot noordwestenwind is boven land zwak tot matig, 2-3, aan zee en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Een laag oost van de Shetland Eilanden trekt oostwaarts en wordt in de loop van vandaag opgenomen in een groot sturend (hoogte)laag boven Scandinavie. Ondertussen ontwikkelt zich ten westen van Ierland een krachtige hoogterug en aan de grond verplaatst een hoog zich van de Golf van Biskaje naar het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Hierdoor draait de stroming de komende periode van west naar noordwest. Een ONO-WZW georiënteerd koufront boven het zuiden verlaat vanochtend 09 UTC het land. Noord van het koufront wordt de aangevoerde lucht geleidelijk kouder, vooral in de bovenlucht. Vandaag overdag bouwt boven het zuidwesten een rug op, in de avond trekt deze afvlakkend zuidoostwaarts waarna de cyclonaliteit toeneemt. Zaterdagochtend passeert van het noorden uit een hoogtetrog (T500 ca. -30°C in het noordoosten). Zaterdag overdag bouwt zich een WNW-OZO georiënteerde rug op boven het zuidwesten van de FIR. Hierdoor blijft in diezelfde regio de buienactiviteit op een kortgolvige hoogtetrog vanuit het noordwesten beperkt.

Een krachtige Atlantische hoogterug net west van Ierland bouwt komend weekend verder op tot een blokkerend hoog boven IJsland. Van een complex sturend laag, actueel boven Scandinavië, komt begin volgende week een kern boven onze omgeving te liggen. In de onderste niveaus betekent dit een diepe noord- tot noordwestelijke stroming met de aanvoer van koele lucht. Na maandag trekt het hoogtelaag zich weer terug naar Scandinavië terwijl het via Ierland verbinding maakt met een nieuw laag bij de Azoren. Dit heeft vanaf halverwege volgende week een golvende zuidwestelijke stroming tot gevolg, waarin vrij warme en potentieel onstabiele lucht naar onze omgeving wordt gevoerd. Na volgende week lijkt de lage druk overwegend noord van ons land terecht te komen waardoor de stroming meer westelijk wordt. Aan het einde van de EPS-periode vormt zich mogelijk weer een nieuwe Atlantische hoogterug met ook aan de grond een hoog ten noordwesten van de Britse Eilanden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in het noorden en oosten een enkele bui. De middagtemperatuur loopt uiteen van 13°C in het noorden tot 17°C in het zuiden. De noordwestenwind is matig, 3-4, aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 5.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag zijn er wolkenvelden, maar zo nu en dan breekt ook de zon door. Verder trekken buien over het land en er staat nog steeds een stevige noordwestenwind. Met die wind wordt nog koudere lucht aangevoerd, want het wordt niet warmer dan 12°C in het noorden en 13 of 14°C elders. Met een beetje geluk wordt het in Limburg nog net 15°C. Temperaturen van 17 tot 21°C zijn gebruikelijk tijdens de laatste dagen van mei. De jas komt zeker weer van pas.

Maandag is het opnieuw wisselvallig met zon, wolken en enkele buien. De westenwind is in kracht afgenomen, maar echt opwarmen doet het nog niet. De temperatuur stijgt naar 13°C tot 16°C.

Ook dinsdag trekken buien over het land met tussendoor ook zonneschijn. De wind waait uit het zuidwesten en is overwegend matig, 3-4 Bft., en daarmee wordt minder koele lucht aangevoerd. De temperatuur loopt op naar 16°C in het noorden en naar 19°C in het zuiden. In het zuidoosten kan het lokaal weer 20°C worden.

De rest van de week schijnt geregeld de zon en is het op veel plaatsen droog. Later in de week is wel een regen- of onweersbui mogelijk. Het wordt duidelijk warmer en donderdag en vrijdag liggen de maxima tussen 19°C en 24°C.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Een vrij grote kans (70%) op licht wisselvallig weer met temperaturen die waarschijnlijk in de buurt van het langjarig gemiddelde uitkomen.

Meteo Delfzijl – Geert Molema