Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-10-2021

We hebben een periode met onstuimig herfstweer voor de boeg en vooral vannacht en morgenochtend vroeg kan het een tijdje behoorlijk uit de hand lopen. Is het vandaag nog warm met tussen 17 en 20 graden, morgen wordt het nog maar 10 tot 12 graden.

Omdat de tegenstellingen boven Nederland zich toespitsen, wordt het weer richting de vroege ochtend van donderdag steeds wilder. Vandaag overdag al passeren twee gebieden met buien, de eerste vanochtend en een tweede in de middag. Zijn het vanochtend vooral regenbuien, vanmiddag kan bij een enkele bui plaatselijk ook kortdurend onweer voorkomen. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind wordt aan zee af en toe hard en zowel aan zee als in het binnenland kan het bij buien al tot een enkele zware windstoot komen, met snelheden tot 75 of 80 km/u.

Agressief lagedrukgebied

Vanavond is het even rustiger met een paar opklaringen. We moeten de blik dan op het zuidwesten richten waar zich een klein, maar agressief lagedrukgebied bevindt dat snel onze kant op komt. Het bijbehorende warmtefront passeert later vanavond met bewolking en even wat regen. Meteen erachter lijken zich in de warme lucht een paar forse onweersbuien te kunnen ontwikkelen, die met hoog tempo over het land trekken. Bij die buien is er kans op zware, lokaal zeer zware windstoten. Als je er één over krijgt, kan het dus even goed tekeer gaan.

Kans op kortdurende storm

Tegen de ochtend overspoelt veel koudere lucht het land. Op de overgang bevinden zich opnieuw forse, snel trekkende buien waarbij ook hagel kan optreden. De wind draait dan van zuid tot zuidwest naar werst en wordt aan zee hard tot stormachtig. Aan de zuidwestkust van Zeeland en Zuid-Holland kan het op dat moment tot een kortdurende westerstorm komen, kracht 9 met windvlagen die even tot ruim boven 100 kilometer uur uit kunnen komen. Ook landinwaarts treden tijdens de buien zware windstoten op. Het verkeer kan hier flink last van hebben.

Morgen onstuimig met buien

Morgen overdag draait de wind verder door naar west tot noordwest. Boven land is hij matig tot krachtig, kracht 4 tot 6 en aan de kust waait een harde tot stormachtige wind, kracht 7 tot 8 met bij buien nog steeds lokaal even stormkracht kracht 9. Daarbij treden zware windstoten op, aan zee met snelheden tot 80 of 90 kilometer per uur. Ze zijn nu vooral voor de kustgebieden bestemd, al blijft ook landinwaarts de wind sterk vlagerig. Overal vallen buien, heel lokaal nog met onweer en ook hagel is niet uitgesloten. De neerslaghoeveelheden over een periode van twee dagen kunnen vooral in het noordwesten plaatselijk tot rond 50 millimeter oplopen. Het wordt niet meer warmer dan 10 tot 12 graden.

In het weekend rustiger en weer wat warmer

Ook vrijdag vallen nog buien, vooral in de noordelijke helft van het land, waar tijdens de buien ook korrelhagel kan voorkomen. In het zuiden is het vaker droog en komt ook de zon geregeld tevoorschijn. Hoewel de westelijke tot noordwestelijke wind wat afneemt, waait het nog steeds stevig door en ook vrijdag wordt het niet warmer dan 10 tot 12 graden. In het weekend wordt het allemaal wat rustiger, laat de zon zich vaker zien en gaat de temperatuur weer iets omhoog.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 3946