Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

14

Volgende update: 30-09-2022 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanochtend begint op verschillende plaatsen met (dichte) mist. De mist verdwijnt in de loop van de ochtend. Verder zijn er perioden met zon en kan in het westen en noorden een enkele bui voorkomen. De wind komt uit zuid tot zuidwest en wordt zwak tot matig, 2-3 Bft.. Vanmiddag zijn er perioden met zon. In de loop van de middag wordt de bewolking van het westen uit dikker. Het blijft vrijwel overal droog. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De wind komt uit zuid tot zuidwest en neemt toe naar matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Vanavond neemt de bewolking van het westen uit toe. In de tweede helft van de avond gaat het regenen. In het oosten blijft het tot middernacht droog. De zuidelijke wind neemt verder toe, boven land naar matig tot vrij krachtig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig tot hard, 6-7 Bft.. Langs de westkust is er aan het einde van de avond kans op zware windstoten rond 75 km/u. Het weercijfer komt tot een 7.

Komende nacht regent het in het hele land. Af en toe kan het flink doorregenen. Aan het einde van de nacht wordt het in het westen droger. De minimumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind komt uit het zuiden en is boven land matig tot vrij krachtig, 4-5, in de kustgebieden en op het IJsselmeer krachtig tot hard, 6-7, enige tijd stormachtig, 8 Bft.. In de kustgebieden komen daarbij enkele uren zware windstoten van 80-90 km/u voor. In de loop van de nacht neemt de wind iets af en draait deze van zuid naar zuidwest, in het noordwestelijk kustgebied naar west.

Synoptische ontwikkeling:

Het aandachtsgebied bevindt zich in de polaire lucht. Aan de grond hebben we te maken met een laag bij Denemarken met een vore over onze omgeving. Aan de noordwestflank van deze vore bevinden zich nog restanten van een occlusie. Een langgerekte hoogtetrog ligt van de Baltische Golf naar Midden-Frankrijk. Deze trog beweegt verder zuidoostwaarts. Met het zuidoostwaarts wegtrekken van de koudste bovenluchten (T500 rond -26°C) neemt de onstabiliteitsdiepte verder af. Een occluderend frontaal systeem ten westen van Ierland trekt intussen oostwaarts. Van vrijdagavond tot en met zaterdagochtend trekt deze occlusie oostwaarts over ons aandachtsgebied. In dezelfde periode trekt de linkeruitgang van een jetstreak op 300 hPa oostwaarts over de zuidelijke helft van ons aandachtsgebied. De passage van de occlusie gaat gepaard met een zuid- tot zuidwestelijke low-level jet (in het noordwesten 65 kn op 3000 voet) er vooruit. Zaterdagochtend trekt nog een trog oostwaarts over het land.

Een actieve frontale golf ten zuidwesten van Ierland trekt oostwaarts en trekt zondagavond over het zuiden van het land. Vanaf maandag 3 oktober trekt een hogedrukgebied naar Oost-Europa, gevolgd door zwakke frontale systemen op woensdag en vrijdag. Zaterdag 9 oktober komt een volgend hogedrukgebied naderbij.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend begint bewolkt met plaatselijk regen. Van het westen uit breekt de zon af en toe door en trekken er buien over het land, plaatselijk met onweer. De wind komt uit zuidwest tot west en is boven land overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenmiddag is er af en toe zon en komen er landinwaarts buien voor, mogelijk met onweer. Van het westen uit neemt de buienkans af. De middagtemperatuur ligt rond 16°C. De westenwind is boven land overwegend matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Morgenavond zijn er opklaringen maar is ook nog een enkele bui mogelijk. De wind komt uit west tot zuidwest en is boven land matig, 3-4, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft.. Het weercijfer komt tot een 4.

De weersverwachting geldig van aanstaande zondag tot en met vrijdag:

Zondag trekken nog enkele buien over het land, maar op veel plaatsen blijft het droog. De zon schijnt geregeld en er staat een meest matige zuidenwind, 3-4 Bft.. In het zuiden van het land komt meer bewolking voor en in de middag kan het in het zuiden enige tijd regenen. Het is nog onzeker waar de neerslaggrens precies komt te liggen. De wind waait uit het westen en is meest matig, 3-4, in het Waddengebied waait het eerst nog vrij krachtig, 5 Bft.. De temperatuur loopt op naar ongeveer 17°C.

Maandag is er een afwisseling van wolkenvelden en zonnige perioden. Lokaal komt het tot een bui, maar op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. De zwakke tot matige wind, 3-4 Bft., draait van zuidwest naar noordwest en het wordt 17°C-18°C.

Tijdens de eerste week van oktober is het rustig herfstweer. De zon schijnt geregeld en het blijft over het algemeen droog. Toch is zo nu en dan een enkele bui is niet helemaal uitgesloten. De temperatuur komt wat hoger uit. Dinsdag wordt het van noord naar zuid 17°C tot 19°C, woensdag kan het in het zuiden en zuidoosten 20°C worden. De dagen daarna doet de temperatuur weer een klein stapje terug.

Na aanstaande vrijdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Er is 40% kans op rustig en droog herfstweer. De kans op een wisselvallig weertype is 50-60%. De middagtemperaturen liggen rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Meteo Delfzijl – Geert Molema