Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20 mei 2024

In het Friese dorp Buitenpost stonden de hemelsluizen tijdens een onweersbui vanmiddag flink open. Straten kwamen onder water te staan en de hagelmassa’s drongen huizen binnen.

Het onweer trok in de namiddag langzaam over het dorp, gelegen tussen Leeuwarden en Groningen. In zeer korte tijd accumuleerde er maar liefst tussen de 100 en 110 millimeter regen. Straten liepen onder en het overtollige regenwater drong woningen binnen. Meerdere huizen moesten leeggepompt worden.

Foto's Twitteraccount PPompservice

Filmpje Twitteraccout Theo de Bruin

Gebruikerswaardering: 1 / 5

Ster actiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20 mei 2024

Er vormen zich intussen alweer talrijke stapelwolken over het land die uitgroeien tot een regen- en onweersbui. Plaatselijk kan er veel regen vallen en is er wateroverlast mogelijk. Vooral het noorden en westen kunnen hier hinder van ondervinden. Dinsdag krijgt het zuiden met zwaardere exemplaren te maken.

De atmosfeer blijft vooralsnog onstabiel door een hoogtelaag. De komende uren komen er steeds meer regen- en onweersbuien tot ontwikkeling. Door de trage trekrichting kan er lokaal veel neerslag samenkomen. Waar gisteren het zuiden en oosten van het land te maken hadden met dergelijke buien, is vanmiddag het noorden en westen aan de beurt.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2022

Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.