Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

40

Volgende update: 17-06-2024 om ± 08:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond zijn er in het oosten eerst nog enkele buien, soms met onweer. Elders zijn er zonnige perioden en blijft het droog. De wind is matig, aan de kust eerst nog vrij krachtig, 4-5, in het noordwestelijk kustgebied plaatselijk krachtig, 6 Bft.. Later wordt de wind landinwaarts zwak.

Komende nacht is het eerst droog, later is er in het zuiden een enkele bui. De minima liggen rond 10°C. Er is weinig wind, alleen aan de kust staat een meestal matige wind, 3-4 Bft., uit het zuidwesten.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een sturend lagedrukgebied boven Schotland trekt naar het zuidwesten van Noorwegen. Aan de zuidoostflank voert een zuidwestelijke stroming maritiem polaire lucht aan. Rond het laag bevindt zich ook een ingedraaide occlusie, die boven het noorden van de FIR ligt. Een hoogtetrog trekt zondagavond over de Duitse Bocht noordoostwaarts. Een barocliene zone boven het noorden van Frankrijk en het westen van Duitsland (ongeveer theta-w 850 hPa 12 °C) is min of meer stationair, van tijd tot tijd trekken stabiele golven in deze zone noordoostwaarts. Een eerste golf passeert maandagmiddag, een volgende golf met duidelijk warmere lucht (theta-w 850 hPa 15-16 °C aan de warme kant) trekt dinsdagmiddag over België noordoostwaarts.

Dinsdag 18 juni bevinden we ons in een grootschalige hoogtetrog, gevuld met maritiem polaire lucht, die op het punt staat een hoogtelaag af te snoeren boven het Iberisch schiereiland. Hierdoor breekt de cyclonale stroming boven onze omgeving en kan zich een uitloper vormen van een Atlantisch hoog richting het zuiden van Scandinavie. Woensdag en donderdag komt de rugas boven ons land te liggen maar wordt deze alweer van het zuiden uit verzwakt door het noordoostwaarts bewegende afgesnoerde (hoogte)laag. In een aantal leden trekt het opvullende laag nog op of rond vrijdag als een actieve storing over ons land, waarna de rug zich kan herstellen. Op hoogte blijft de stroming echter vrij strak zonaal en een eventueel blokkerend hoog lijkt niet lang stand te kunnen houden. Wel lijken we aan de warme kant te zullen blijven in van oorsprong maritiem tropische lucht, mogelijk enige tijd profiterend vans stabiliteit aan de flank van de rug of een hoog.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend is het half tot zwaar bewolkt met vooral landinwaarts enkele buien, een enkele met onweer. Er staat een zwakke tot matige wind, 2-3 Bft., uit het zuid tot zuidwesten. Morgenmiddag is het half tot zwaar bewolkt met in de zuidoostelijke helft buien, soms met onweer of hagel. In het noordwesten en westen blijft het waarschijnlijk droog en schijnt de zon geregeld. De maximumtemperatuur ligt rond 20°C. De wind is zwak tot matig, 2-3 Bft., en komt uit het zuidwesten, aan de kust uit het westen. Morgenavond is het in de zuidoostelijke helft meestal bewolkt met buien. In de loop van de avond komen er minder buien. In het noorden en westen is het droog en schijnt de zon. Landinwaarts is er weinig wind. In het noordwesten staat een matige wind, 3-4 Bft., uit het westen. Het weercijfer komt tot een 8.

De weersverwachting geldig van aanstaande dinsdag tot en met zondag:

Dinsdag start de dag droog met een mix van zon en sluierwolken. Geleidelijk neemt de bewolking toe en ’s middags trekt een gebied met buien vanuit het zuidoosten over het land. Het is nog niet helemaal zeker wanneer dit gebied overtrekt en of het hele land met buien te maken krijgt. Er zijn namelijk scenario’s dat het in het noordwesten droog blijft. Voor de buien uit kan het kwik nog stijgen naar 19°C tot 21°C. Hiermee is het dan iets warmer dan voorgaande dagen.

Woensdag verloopt de dag droog met een mix van wolken en zon. Met maxima van 18°C tot 22°C wordt het een fraaie dag. Let wel op want de zon is erg krachtig met UV-Index 5 tot 6.

Donderdag wordt een warme junidag met landinwaarts mogelijk zomerse temperaturen van 25°C of meer. Er is flink wat ruimte voor de zon en een groot gedeelte van de dag is het droog. Later op de dag neemt de kans op stevige regen- en onweersbuien toe. Waarschijnlijk kan dan weer veel regenwater in korte tijd vallen. Vrijdag verloopt buiig en mogelijk een stuk minder warm. Daarna neemt de kans op een droger, warmer en zonniger weertype toe.

Na aanstaande zondag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Aanvankelijk wisselvallig met maximumtemperaturen rond 20°C en vrij zachte nachten. In de loop van de volgende week komt er meer zon, neemt de dagelijkse neerslagkans af naar 30-40% en de kans op zomerse maximumtemperaturen toe naar circa 30%.

Meteo Delfzijl - Geert Molema