Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

13

Volgende update: 05-12-2021 om ± 21:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vandaag overheerst de bewolking en hier en daar (mot)regent het soms. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind is zuidelijk en zwak tot matig, 2-3 Bft.. In de loop van de dag draait de wind van het noorden uit naar noordoost en wordt langs de noordkust matig tot vrij krachtig, 4-5 Bft.. Het weercijfer komt tot een 6.

Komende nacht zijn er naast wolkenvelden ook enkele opklaringen waarin mist kan ontstaan. Het blijft overwegend droog. De minimumtemperatuur ligt tussen -1°C in opklaringen tot +2°C langs de kust. Lokaal kan het glad worden door bevriezing van natte weggedeelten. De wind wordt zwak, 1-2 Bft., en veranderlijk.

Synoptische situatie en ontwikkeling:

Een lagedrukgebied boven het noordwestelijk kustgebied beweegt langzaam, opvullend naar Luxemburg. Een occlusie, rondom dit laag ingedraaid ligt actueel boven het uiterste noordoosten en het zuidwesten. De occlusie beweegt langzaam met het laag mee en wordt minder actief. In de nacht naar maandag komen we in een zadelgebied terecht waarin vrijwel geen gradient aanwezig is. In de loop van maandag nadert vanuit het westen een volgende storing, de stroming wordt zuidwest en de gradient neemt weer toe.

Het aandachtsgebied bevindt zich onder de invloed van een sterk meanderende zonale stroming met passerende ruggen en troggen. Dinsdag passeert een storing, gevolgd door een rug en stabiliseert het weerbeeld kortdurend. Woensdag komen we onder invloed van een opvullend lagedrukgebied boven Groot-Brittannië, waardoor een zuidwestelijke stroming in onze omgeving zachtere lucht zal aanvoeren. De afwisseling van ruggen en troggen lijkt de gehele periode aan te houden maar begin volgende week lijkt de stroming iets meer zuidwest te worden.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgen overdag is het overwegend bewolkt en droog. In de avond gaat het van het westen uit regenen, maar er valt dan ook enige tijd natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond ca. 3°C. De wind wordt zuidwestelijk en neemt toe tot matig, 3-4 Bft.. Langs de wordt de wind (vrij) krachtig, 5-6, in de avond mogelijk hard, 7 Bft.. Het weercijfer komt tot een 7.

De weersverwachting geldig van aanstaande woensdag tot en met maandag:

Dinsdag is het overdag droog met wolkenvelden en zo nu en dan ook zon. Met maxima van 6°C in het binnenland tot 8°C aan de noordwestkust is de temperatuur heel normaal voor begin december. Later in de middag raakt het bewolkt en in de avond en nacht trekt vanuit het westen opnieuw een regenzone over het land. In het binnenland kan de regen overgaan in (natte) sneeuw. Hoeveel sneeuw er valt en of deze blijft liggen is nog niet te zeggen.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met vrij veel wolkenvelden, enkele buien en soms wat zon. De buien kunnen winters zijn met hagel of wat natte sneeuw. De middagtemperatuur ligt rond 5°C en kan later in de week tijdelijk iets lager uitvallen. Vooral in het binnenland is ’s nachts kans op een graadje vorst.

Na aanstaande maandag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Grote kans (80%) op een iets minder wisselvallig en zachter weertype.

Meteo Delfzijl – Geert Molema