Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-10-2021

De herfstvakantie is voor het noorden en midden van het land tot nu toe erg wisselend verlopen. Daar waar de vakantie rustig begon, met vooral in het eerste weekend en maandag rustig herfstweer, sloeg het halverwege de week ineens flink om en werd het onstuimig en nat. Toch lijkt het rustigere weer in het komende weekend terug te keren, met weer iets vaker zon. En dat is dan ook meteen de start van de herfstvakantie voor de regio zuid. Hoe zal de rest van de week voor hen gaat verlopen?

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-10-2021

Mogelijk drie windhozen, windstoten met snelheden tot 106 kilometer per uur en in het noordwesten van Nederland al meer dan 50 millimeter regen. Het waren de avond, nacht en ochtend wel in Nederland. Een klein lagedrukgebied trok vanuit het zuidwesten over ons land en bracht veel aan heftig weer met zich mee. Velen werden er wakker van.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzij, 21-10-2021
 
We hebben een ruige nacht achter de rug. Op veel plaatsen heeft het geonweerd, kwamen zware windstoten voor en op mogelijk twee plaatsen kwam het tot windhozen: in de buurt van ’s-Heerenberg in het oosten van het land en in Barendrecht. Met name in Barendrecht is de schade groot en daar vielen ook vier gewonden.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.