Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20 juni 2024

In de verzengde hitte reisden honderdduizenden moslims naar Mekka in Saoedi-Arabië voor de Hadj-bedevaart. Minstens 90 mensen kwamen daarbij om het leven bij temperaturen tot 50 graden. Men vreest dat dat getal zal oplopen tot enkele honderden dodelijke slachtoffers.

De autoriteiten drongen er bij gelovigen op aan om paraplu's te dragen tegen de zon, niet naar buiten te gaan op de warmste momenten van de dag en veel water te drinken. De hadj begon vorige week vrijdagavond in Mekka en eindigde afgelopen dinsdag.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20 juni 2024

De maand juni verloopt tot nu toe koud, nat en somber. Daar komt snel verandering in. Zeer warme lucht stroomt naar het noorden uit, waardoor het kwik volgende week oploopt naar lokaal zelfs 30 graden. Onweer en afkoeling ligt echter al snel weer op de loer.

Het weekend begint op zaterdag met een afwisseling van wat zon, veel wolken en af en toe een bui. De meeste buien komen voor in het zuiden van het land en het wordt maximaal 20 graden bij een matige zuidwestenwind. Op zondag zorgt toenemende hogedruk voor een aangename dag met geregeld zonneschijn en wat stapelwolken. Het kwik loopt op naar 20 graden aan zee tot 24 graden in het binnenland en er staat een zwakke tot matige westenwind.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 20-5-2021

Nu het koude weer maar van geen wijken weet, lijkt de combinatie van de maanden april en mei op weg naar een zeer uitzonderlijke prestatie. Als de huidige verwachtingen uitkomen, komen de twee maanden tezamen op een gemiddelde temperatuur van 8,8 graden uit, goed voor mogelijk een tweede plaats op de lijst van koudste vergelijkbare perioden ooit. Kouder nog was de combinatie van april en mei 1941. Toen kwam de gemiddelde temperatuur op 8,2 graden uit.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 25-05-2022

Tot voor ongeveer 2 jaar was één van de standaard nieuwsberichten die we vanuit Australië kregen dat het er droog was, heet en dat het land door niet te stoppen natuurbranden werd getroffen. Zo’n 2 jaar geleden, tijdens de zomer van 2019/2020 groeiden de branden uit tot één van de ergste natuurrampen die er ooit op aarde is geweest. Enorme percelen brandden af, meer dan 3 miljard (vaak unieke) dieren kwamen tijdens de branden om en sommige soorten werden door de vlammen zelfs helemaal uitgeroeid.

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl,16-06-2016

Iedere zomer zijn ze er wel: hoosbuien. Maar waarom wordt de ene plek vaker getroffen dan de andere? En waarom veroorzaken ze vaker overlast?

De NOS en het KNMI publiceerden gisteren een onderzoek naar hoosbuien. De conclusie was dat twee derde van ons land in de afgelopen 10 jaar te maken had met hoosbuien, 1,6 procent van die gebieden kreeg zelfs 5 tot 7 keer een hoosbui. Klimaatverandering wordt genoemd als reden voor (het toenemende aantal) hoosbuien. Dat klopt. Het feit dat de ene plek meer hoosbuien krijgt dan de andere, berust volgens het KNMI op toeval. Maar is dat wel zo? Volgens ons zijn er wel degelijk lokale omstandigheden die deze uitschieters kunnen verklaren. We zetten ze vandaag voor u uiteen. Ook kijken we waarom dergelijke plensbuien tegenwoordig vaker wateroverlast opleveren dan vroeger het geval was.