Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 18-1-2021

Komende woensdag wordt de nieuwe president van de Verenigde Staten officieel benoemd in de aan de oostkust gelegen hoofdstad Washington D.C. Vanaf dat moment regeert Joe Biden in Amerika en hij lijkt voor wat betreft het weer een zonnige start te krijgen. Het is wel koud, met slechts een graad of 4 a 5 in combinatie met een koude bries. Aan de andere kant van de Verenigde waait het ook flink, maar daar is het warm en waarschuwt men voor natuurbranden.

In de omgeving van Washington D.C. wordt komende woensdag met een noordwestelijke wind koude lucht vanuit Canada aangevoerd. De temperatuur komt vanaf halverwege de ochtend op een graad of 4 uit en meer komt er die dag niet bij. De noordwestenwind maakt het voor het gevoel nog een stuk kouder. Wel is er geregeld ruimte voor de zon op de dag dat Joe Biden wordt ingezworen als 46e president van de Verenigde Staten en dat is best bijzonder. Zijn voorgangers hadden tijdens hun benoeming over het algemeen minder goed weer, met veel bewolking, regen of sneeuw en kou. De laatste keer dat de zon scheen tijdens een inauguratie was toen Bill Clinton in 1993 president werd.

Slechtste weer

Het meest slechte weer had ongetwijfeld president William Henry Harrison toen hij in 1841 werd ingewijd. Hij stond twee uur lang zonder jas en hoed in de vrieskou, terwijl het bewolkt en winderig was. Direct na de inauguratie kreeg hij een longontsteking, waaraan hij overleed. Harrison regeerde slechts 32 dagen en werd daarmee de kortst zittende president van de VS ooit.

Risico op natuurbranden

Aan de andere kant van de Verenigde Staten is het momenteel heel ander weer. De zon schijnt ook daar, maar rondom een lagedrukgebied net voor de zuidelijke kust van de staat Californie wordt met een oostelijke wind daar juist warme lucht vanuit Midden-Amerika en Mexico aangevoerd. De temperatuur ligt vooral in het zuiden van Californie lokaal boven 25 graden. Met dat lagedrukgebied in de buurt waait het wel stevig, waardoor het risico op natuurbranden wordt vergroot.

Geen BBQ of kampvuur

Vorige week moesten inwoners van Ventura County hun woningen al verlaten wegens door de wind aangewakkerde natuurbranden. En ditzelfde kan ook de komende dagen weer gebeuren. Men wordt dan ook gevraagd om bijvoorbeeld niet te barbecueën en geen kampvuren te maken.

Bronnen: ANP, Weer.nl