Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
 

Delfzijl, 04-02-2017

De klimaatboeken laten zien dat we in Nederland in de maand februari meestal de koudste dagen van het jaar beleven.

Middagtemperaturen in de dubbele cijfers en geregeld zon… na een (regionaal vrij lange) winterse periode in de tweede helft van januari, leek het eerste dagen van de maand februari gevoelsmatig alweer een beetje lenteachtig te worden. En met inmiddels dus dat ene been in de ‘lente’ zal het voor veel mensen volgende week toch weer even omschakelen worden. Koude lucht vanuit het oosten stroomt namelijk onze omgeving in en dat resulteert wederom in een winterse periode.

Boven Siberië ligt in deze tijd van het jaar vrijwel altijd een groot hogedrukgebied, met daar over het algemeen ook zeer koude winters. Dat hogedrukgebied breidt zich de komende dagen geleidelijk via Rusland uit richting Europa, waarna er zich boven Scandinavië volgende week een opzichzelfstaand hogedrukgebied ontwikkelt. De bij ons nu nog zachte zuidwestelijke stroming wordt na het weekend dan ook langzaamaan ingewisseld voor een koude oostelijke stroming rondom dat ‘Scandi-hoog’.

Van regen naar sneeuw
Een regenstoring vanuit het zuidwesten gaat dinsdagavond op nadering van die koudere lucht eerst in het noordoosten al over in sneeuw en wordt gedurende de nacht naar woensdag geleidelijk weer naar het zuidwesten teruggeduwd. Op steeds meer plaatsen gaat de regen dan over in sneeuwval. De koude lucht dringt dan steeds verder het land in, waarna het kwik woensdag in grote delen van het land al niet meer boven nul uit weet te komen. Een winterse periode volgt.

Koudste week en dag
Het is natuurlijk nog volop winter en heel gek is dit weertype dus ook niet voor deze tijd van het jaar. Sterker nog, de koudste momenten vinden we in ons land juist vaak pas in februari. Vooral de derde week van februari staat vanuit het verleden bekend als de koudste van het jaar. In die week valt ook de koudste dag van het jaar, namelijk 14 februari, met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 1,9 graden.

Koudere ondergrond
Aan het begin van de winter komen we over het algemeen nog uit een zachtere periode, waardoor het minder snel tot langdurige vrieskou komt. De zachte lucht moet nog worden verdreven en er zit dan vaak nog aardig wat warmte in de grond. Gedurende de winter wordt de ondergrond langzaam kouder en kan het dus ook gemakkelijker kouder worden.

Natuurijs
Datzelfde zien we bijvoorbeeld ook bij het ontstaan van natuurijs. Aan het begin van de winter is het water nog relatief warm en duurt het in de regel langer voordat zich natuurijs vormt. Later in het winterseizoen is het water ook kouder en zal er sneller ijs ontstaan. De meeste Elfstedentochten vonden ook pas in de late winter plaats. Acht van de 15 keer werd de tocht der tochten in februari gereden. Wat overigens niet wil zeggen dat dit ook dit jaar gaat gebeuren…

Droge lucht
Mocht het volgende week weer tot een mooie natuurijslaag komen, dan lijkt het daarbij ook prima schaatsweer te worden. Die oostelijke, dus aflandige wind voert namelijk niet alleen koude, maar ook vrij droge lucht aan, waardoor de zon goed de ruimte krijgt. Wel zien we hoger in de atmosfeer soms een lagedrukgebiedje voorbij trekken, wat dan tijdelijk resulteert in meer bewolking en een enkel vlokje sneeuw. Grote hoeveelheden lijken er, op komende dinsdag na, echter niet te vallen.

Koudegolven
De winterse kou lijkt volgens de laatste berekeningen tot in ieder geval volgend weekend stand te houden, maar een koudegolf zit er vooralsnog niet in. Daarvoor moet de temperatuur in De Bilt 5 opeenvolgende dagen het gehele etmaal onder nul blijven (ijsdagen) en daarvan moet het op ten minste 3 dagen streng vriezen, met een minimumtemperatuur lager dan -10,0 graden. De laatste keer dat het in ons land tot een koudegolf kwam, was in 2012 in dezelfde periode als waarin we ons nu bevinden. De koudegolf begon toen op 30 januari en eindigde op 8 februari, met in zijn geheel dus 10 ijsdagen en daarin 5 keer strenge vorst. De laagste temperatuur werd toen bereikt op 4 februari (ofwel de dag van vandaag), met -18,9 graden.

Bron: MeteoGroup