Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 23-03-2023

Golven van regenwater storten op mijn auto, als ik vanochtend op tien voor half zes het parkeerterrein van het gebouw van Talpa aan de Bergweg in Hilversum op rijdt. Het kletteren van de druppels op het autodak en de voorruit maakt veel lawaai. Het lijkt wel zomer, in plaats van 23 maart. Ik hoef maar 100 meter te lopen om het gebouw binnen te komen, maar besluit toch maar even te wachten. Dat duurt een paar minuten.
Eenmaal buiten, stroomt het water over het wat golvende en parkachtige terrein rond het gebouw alle kanten op. Ook al regent het wat minder hard, de fors druppende bomen waar ik onderdoor loop, zorgen ervoor dat ik toch binnen de kortste keren drijfnat ben. Een harde windvlaag jaagt door de boomtoppen. Eenmaal binnen, kijkt de bewaker me lachend na, als ik als een verzopen kat via de trap naar de eerste verdieping verdwijn.

Forse buien

Sinds gisteren drijven forse buien over Nederland. Het zijn buien die in de zomer niet zouden misstaan. Gisteravond lag de lijn van Noord-Holland via het IJsselmeer naar Friesland, Drenthe en Groningen. In het natste deel viel tussen 15 en 20 millimeter, op sommige plekken kwam het totaal zelfs rond 25 millimeter uit. Hier en daar werd ook onweer gemeld en op sommige plaatsen kwam het tijdens de buien tot hagel.

Vanochtend trok de lijn wat verder het binnenland in, om ook de omgeving van Hilversum te passeren. Nog steeds zaten er felle buien tussen, met hier en daar onweer en hagel. Ook de rest van de dag blijft de buienlijn boven Nederland aanwezig, waarschijnlijk vooral boven het zuiden, midden en oosten van het kand. Het westen en noorden zien de buien wel verdwijnen. Daar komt de zon er vaker door en ziet het er beter uit.

Atmosferische rivier

Zoals we de afgelopen dagen op Weer.nl al hebben geschreven, ligt er een band met veel vocht over het land, ook wel een atmosferische rivier genoemd. Feitelijk hebben we het over het polaire front, dat de vrij koude lucht in het noorden scheidt van de warmere in het zuiden. Die verschillen zien we nu vooral in de hogere delen van de atmosfeer terug, aan de grond is het minder duidelijk omdat daar overal een zuidwestenwind waait. Toch zijn er ook op leefniveau temperatuurverschillen. Op de Wadden wordt het vandaag een graad of 11, in het noordwesten rond 13 en in het zuidoosten zelfs rond 16 graden.

De vochtband, die de twee luchtsoorten van elkaar scheidt, is actief genoeg om steeds weer buien te produceren, met name in het zuiden, midden en oosten. En bij wat zwaardere buien komt het ook vanmiddag hier en daar nog tot onweer of hagel. Vanavond en de komende nacht trekt een volgende storing over het land, met bewolking en regen. Het is een actieve storing, op veel plaatsen kan tussen 5 en 15 millimeter vallen.

Morgen zien we de buien, na een redelijke ochtend met behoorlijk wat zon, vooral gedurende de middaguren terug. De kansen op onweer en hagel zijn dan groter dan vandaag. De meeste buien lijken ook morgen in het zuiden, midden en oosten te vallen. Het westen en zuiden maken de grootste kans op droog weer en daar laat ook de zon zich het vaakste zien. Met tussen 12 en 15 graden is het al wel iets kouder dan vandaag.

Natte maand

Zaterdag vallen de buien overal in het land, zondag gaat het vooral in het zuiden en midden van het land een tijdje flink regenen. Maandag zijn dan weer de maartse buien aan zet. Volledig droge dagen zitten er al met al voorlopig dus nog steeds niet tussen, de neerslaghoeveelheden lopen gestaag verder op. In een steeds groter deel van het land gaan we de komende dagen door de grens van 100 millimeter aan maartneerslag heen, op een aantal plaatsen zijn we die grens nu al gepasseerd. Het contrast met de maartmaand van vorig jaar kan bijna niet groter zijn. Toen viel lange tijd vrijwel geen regen en scheen de zon alleen maar. Nu wordt een goede buffer voor het zomerhalfjaar gelegd.

Bron: weer.nl