Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Vorst na dooi catastrofaal

Delfzijl, 31.03.08

Vijf mensen kwamen vorige week woensdag om het leven in het Noorse Alesund toen het appartementengebouw waarin zee woonden, instortte. Er waren twintig mensen in het complex toen de vloer van de begane grond als uit het niets instortte. Bewoners zagen het gebouw vooroverhellen en vervolgens in elkaar zakken.

Al vrij snel werd duidelijk dat de instorting waarschijnlijk veroorzaakt was door een roodverschuiving. Vaak ligt de achtergrond van een dergelijke aardverschuiving direct in verzadiging van de grond door overvloedige regenval. Deze keer in Noorwegen was er iets anders aan de hand.

Het gebouw was deels gebouwd op een steile helling. Na de instorting was achter het gebouw te zien dat een deel van de heuvel was weggegleden, tegen de onderste gedeelten van het gebouw aan. Een gladgestreken helling van bruine aarde was zichtbaar. Met als contrasten aan de onderzijde de aangerichte ravage, en aan de bovenrand het oppervlak zoals het er eerder uit had gezien: een heuvel met een laagje sneeuw.

Wanneer dergelijke catastrofale aardverschuivingen in het nieuws komen, gaat het vrijwel altijd om verschuivingen als gevolg van overvloedige regenval. De grond op de helling wordt dan na verloop van tijd zo nat, dat uiteindelijk een deel van de heuvel wegglijdt.

In Noorwegen was dit keer toch net iets anders aan de hand. Na een periode van zacht weer en dooi waren de aarde en de rotsspleten volgelopen waren met regenwater. Vervolgens is het fors gaan vriezen. En waarschijnlijk is dit de trigger geweest van de ramp. Water zet namelijk uit wanneer ze overgaat in vaste vorm, in ijs dus. De spleten in de heuvel bij Alesund, die vol zaten met water, werden bij dat proces verder vergroot. Een deel van de helling begon te schuiven met de bekende gevolgen als resultaat.

Het was dus in dit geval niet zozeer regenval, maar voor zover bekend vooral ook de combinatie met de daaropvolgende vorst die aardverschuiving in gang hebben gezet.

Bronnen: VWK web, ABC News, Meteo Consult, NRC Next