Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Verklaard: Maartse bui.

Delfzijl, 03-03-2008.
De naam zegt het al: de Maartse bui komt voor in de eerste voorjaarsmaand Maart. Ze gaat naast regen ook vergezeld van hagel en (natte) sneeuw. Soms treden ook onweer en windstoten op. Een kijkje in het leven van een Maartse bui.

Wat is een Maartse bui?
Een Maartse bui is de benaming voor buien in de maand maart die gepaard gaan met een winterse lading in de vorm van regen, hagel, (natte)sneeuw en soms ook onweer en windstoten.

Wanneer komen Maartse buien voor?
De naam zegt het eigenlijk al: Maart, maar dit soort buien zien we ook elders in het winterseizoen en (vroege) voorjaar voorkomen. De buien hebben in andere maanden wel een andere naam zoals de voorjaarsbui of Noordzeebui.

Hoe ontstaan Maartse buien?
In de loop van de winter koelt de bovenlucht op het noordelijk halfrond steeds verder af. De koude lucht die soms via de Noordzee vanaf hoge breedten onze omgeving bereikt wordt arctische of polaire lucht genoemd. Deze lucht is koud en onstabiel zodat buien gemakkelijk ontstaan en dan vervolgens ook van een winterse lading vergezeld gaan. Soms daalt de lucht op 5 km. hoogte wel tot onder de -40 graden.

Maartse buien in de landen ons heen
De koude en onstabiele lucht die verantwoordelijk is voor de Maartse buien laat ook de ons omringende landen niet ongemoeid. In Nederland blijft de (natte) sneeuw uit zo'n bui lang niet altijd liggen, maar in de wintersportgebieden zoals: Harz, Ardennen en Sauerland liggen de temperaturen gemakkelijk een vijftal graden lager. Een ritje naar deze wintersportgebieden dicht bij huis kan dan al gemakkelijk beloond worden met een verse pak sneeuw.