Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Dat was dan de winter...

Delfzijl, 26.02.08

Nog enkele dagen en de weerkundige winter zit er op. Zaterdag 1 maart begint voor meteorologen de lente. Het was een winter met eigenlijk slechts 1 (korte) koude periode, maar geen échte vorstperiode, en het was bovenal een seizoen met weinig sneeuw. De schaatsen konden dus op de meeste winterdagen (alweer) in het vet blijven en ook de slee hoefde weinig te worden gebruikt.

Nog even ter herinnering: de vorige winter, die van 2006-2007, was recordzacht met in De Bilt een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden, terwijl 3,3 graden normaal is voor december, januari en februari samen. Dit jaar komt het gemiddelde lager uit dan het record van vorig jaar; waarschijnlijk rond 5 graden. Dit heeft enerzijds te maken met december die op thermisch niveau vrijwel normaal verliep, mede veroorzaakt door een redelijk lange koude periode in de tweede helft van die maand, en anderzijds omdat ook februari in zijn geheel niet superzacht is geweest. De sprokkelmaand redt het beslist niet om een plaats in de top tien van zachtste februarimaanden sinds 1901 te bemachtigen. Tot en met gisteren stond de teller in De Bilt op 4,7 graden voor wat betreft de gemiddelde maandtemperatuur, terwijl dat minimaal 5,9 graden moet zijn voor een top tien notering. Hoewel de resterende dagen van de maand zacht blijven, komt die 5,9 graden na wat rekenen niet in zicht. Van de drie wintermaanden is januari de zachtste geweest met een gemiddelde temperatuur van 6,5 graden en dat was goed voor een bijna record, alleen januari vorig jaar was nog net iets zachter met 7,1 graden, het absolute record voor een januarimaand.

De situaties met sneeuw zijn op amper twee handen te tellen geweest deze winter. Er zijn zelfs plaatsen waar geen enkele sneeuwvlok is gezien! Slechts een aantal keer kwam het tot een weersituatie met sneeuw, maar dan zonder een echt dik pak sneeuw van bijvoorbeeld 5 tot 10 centimeter. En de meeste sneeuwdagen zagen we in de tweede helft van december, op zo’n vier dagen, maar dat kwam vooral door plaatselijke uitsneeuwende mist en/of industriesneeuw, die uit een dunne koude laag aan het aardoppervlak viel. Op zich was dit wel een bijzonder fenomeen dat we niet vaak in Nederland zien, maar een klassieke sneeuwsituatie was het toch niet. Zo herinnert zich de schrijver van dit artikel de laatste echte stuifsneeuw met sneeuw dat als zand door de straten woei uit januari 1996. Ja, dat is alweer 12 jaar geleden!

Vervolgens kwam de tweede wintermaand januari met alleen op 4 januari nog her en der een beetje sneeuw, voor de rest gebeurde er op sneeuwgebied niets! De sneeuwliefhebbers hadden de hoop eigenlijk al opgegeven, toen op 2 februari in de ochtend, op carnavalszaterdag, winterse buien over het land trokken. Deze leverden alleen in het midden, zuiden en zuidoosten een laagje sneeuw af, zij het dat op veel plaatsen een gesloten sneeuwdek wederom ontbrak en bovendien was de sneeuw van korte duur. De lucht was gewoonweg niet koud genoeg met temperaturen die snel weer ruimschoots boven het vriespunt uitkwamen.
We zagen deze winter meermalen dat koude lucht afkomstig van Scandinavië, Rusland of de poolstreken ons land links liet liggen en afboog naar het oosten en zuidoosten van Europa. Verder was het een winter waarin hogedrukgebieden weigerden om lang boven Scandinavië te liggen, waardoor in ons land de wind niet vaak of niet lang genoeg de oosthoek opzocht. En als dat al gebeurde, kon de echte kou ons niet bereiken. Het bleef dan bij zogeheten stralingskou zoals in de tweede decemberhelft, maar geen transportkou, met in het laatste geval ook op grote hoogte de binnenkomst van vrieslucht…

De astronomische winter duurt nog iets langer, voor ons weerkundigen rekent het gewoonweg makkelijker met al die gegevens door precies drie maanden als seizoen aan te merken. Op 20 maart om 6.48 uur, dan begint op de kalender de lente, en dat is sinds 1896 (!) nog niet eerder zo vroeg in het jaar voorgekomen! Door de toenemende kracht van de zon en de almaar langer wordende dagen komt een vorstperiode in maart zelden voor, zeker in het huidige zachte klimaat. Wel kan het af en toe nog even verrassend winters zijn, zoals in begin maart 2005 met op 4 maart zelfs een kouderecord voor de maand. Marknesse noteerde -20,7 graden en daarmee ging het oude record, op naam van 7 maart 1971 in Wageningen, er aan. Verder was 2 maart de sneeuwrijkste situatie in meer dan 20 jaar. Nog niet eerder, sinds 1901, viel in een zo’n groot gebied zo veel sneeuw als die dag. In het noorden, dat wil zeggen in een breed gebied van Noord-Holland, via de Noordoostpolder en Friesland naar Drenthe en Groningen maximaal 30 tot 50 cm sneeuw!

Bron: weer.nl