Delfzijl, 9 juni 2024
In het noorden van ons land en vooral langs de kusten waait een vrij krachtige tot krachtige wind. Ook landinwaarts steekt er een frisse westenwind op. Maandag moet het zuidwesten rekening houden met zware windstoten.
Op de stranden in het noorden en noordwesten komen er actueel windstoten tot 60 kilometer per uur voor. In tegenstelling tot andere delen van het land is er daar vrij veel bewolking. Op de Wadden en in het noorden is er ook een enkele lichte bui mogelijk.
Er komen in het noorden op uitbreide schaal windstoten tot 60 kilometer per uur voor.
Op het eiland Texel hebben de golven witte schuimkoppen vanwege de harde wind. - © Paal 17, webcams-texel.nl
Maandagmiddag trekt er vervolgens een kleine randstoring pal over ons aandachtsgebied. Ten zuidwesten van de depressie neemt de noordwestelijk wind dan flink toe naar krachtig tot hard (7 Beaufort). In het zuidwesten zijn er zware windstoten mogelijk tot 80 kilometer per uur.
Op de WindRadar is het krachtige windveld voor maandagmiddag te zien.
Windradar als handige tool
Weten wanneer er meer wind staat en of je nog even veilig uit kunt waaien? In onze app of op onze website kun je de WindRadar raadplegen.
We beginnen meteen met het belangrijkste: de snelste manier om naar de WindRadar te gaan is door op het windsymbool te tikken in het gedeelte 'actueel' bovenaan de startpagina van de app.
Het is ook mogelijk om de WindRadar te bereiken via de WeerRadar. Hier kun je in de navigatiebalk aan de rechterkant op het windsok-symbool tikken.
De WindRadar is een interactieve kaart waarmee je windstoten op elke locatie ter wereld kunt verkennen. De kaart bevat twee informatielagen die je helpen de omstandigheden te decoderen.
Wist je dat?
De omcirkelde windpijl in de app geeft de gemiddelde windsnelheid aan. Het symbool verandert echter in een windsok om de windstoten weer te geven als het hard waait.
Twee informatielagen
De eerste informatielaag bestaat uit kleine, bewegende witte lijnen op de kaart. Deze stellen de windstroming voor en beschrijven de windrichting. Hoe langer en dichter de stroomlijnen zijn, hoe sterker de windstroom.
De tweede laag is een kleurgecodeerd veld dat de sterkte van de windstoten weergeeft. Warmere kleuren zoals oranje, rood en paars geven sterkere windstoten tot orkaankracht aan. We hebben onlangs zelfs kleur toegevoegd voor de laagste niveaus van windstoten, zodat de kaart ook een zwakke of kalme wind goed weergeeft.
In de WindRadar kun je ook de legenda aantikken.
Onderdeel van de WeerRadar-familie
We hebben deze kaart gebouwd op basis van dezelfde technologie als de WeerRadar. Je kunt in de WindRadar precies zo navigeren als u gewend bent in de WeerRadar.
Je kunt het weer van nu, van vandaag en de drie dagen vooruit zien door te wisselen tussen de tijdsperioden in het menu eronder. Ook is het mogelijk om de geselecteerde periode af te spelen door op de afspeelpijl te drukken. Daarnaast kun je natuurlijk ook zelf de schuifbalk verslepen om de beweging van de kaart zelf te regelen.
Bovendien kun je met twee vingers in- en uitzoomen, waarbij je meer locaties te zien krijgt als je inzoomt, en je kunt de wereld rond door met één vinger over de kaart te slepen.
Je vindt de legenda door op het i-symbool in de rechterbovenhoek te tikken, net onder de knop waarmee je de kaart deelt. Hier zie je de exacte waarden voor elk kleurniveau. We hopen echter dat we onze kaarten zo hebben gemaakt dat je snel een visueel overzicht krijgt van de stemming van het weer, zonder dat je een legenda nodig hebt.
Bron: Weerenradar.nl