Delfzijl, 7 juni 2024
Ook in de Noordzee is klimaatverandering merkbaar. In 2023 was het water warmer dan ooit sinds het begin van de metingen. Dit blijkt uit een reeks metingen van het Alfred Wegener Instituut (AWI) op het eiland Helgoland.
Met een gemiddelde watertemperatuur van iets minder dan 11,9 graden, is in de Noordzee vorig jaar de hoogste waarde sinds het begin van de langdurige meetreeks “Helgoland Reede” in 1962 gemeten.
Het eiland Helgoland ligt ongeveer op 60 kilometer afstand van de Duitse kust in de Noordzee.
De huidige watertemperaturen in de Noordzee zijn slechts ogenschijnlijk gematigd, met waarden dichtbij de 15 graden: Ze liggen ruim boven de seizoensgemiddelden.
De hoge temperaturen worden toegeschreven aan de gevolgen van klimaatverandering. De Noordzee is ook dit jaar uitzonderlijk warm. Januari, februari, maart en april 2024 behoren tot de tien warmste maanden sinds 1962. Met een gemiddelde zeewatertemperatuur van 6,9 graden was maart zelfs de warmste maart ooit.
Wist je dat?
De Noordzee wordt als een ondiepe zee beschouwd vanwege de geringe diepte van ongeveer slechts 95 meter. Het zuidelijke deel is zelfs minder dan 50 meter diep.
Uit gegevens blijkt dat er een verband is tussen de zeewatertemperaturen en de temperatuur boven land. Volgens AWI warmt de Noordzee zo snel op, omdat deze als een ondiepe “plas” omgeven is door landmassa’s.
Er waait vrijwel altijd wind over de Noordzee. Het mengt de ondiepe waterlagen met elkaar zodat de zeebodem ook wordt beïnvloed door de opwarming van de aarde.
Daarom gaan de temperatuurtrends van het vasteland hand in hand met die van het Noordzeewater. Het instituut wijst uit dat de hogere temperaturen niet alleen de bovenste laag van het zeewater aantasten, maar ook de leefgebieden op de zeebodem.
Bron: weerenradar.nl