Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 20 april 2024

Het was een hemels schouwspel waar je gegarandeerd kippenvel van kreeg: Een totale zonsverduistering fascineerde miljoenen mensen in Noord-Amerika op 8 april 2024. Een paar minuten lang veranderde klaarlichte dag plotseling naar de nacht.

Het spektakel strekte zich uit van Mexico over de VS tot Canada. Het daglicht werd in grote delen van het continent aanzienlijk gedimd, zelfs buiten de umbra of kernschaduw, die slechts ongeveer 180 kilometer breed was.

eclips zonsverduistering maan astro aarde

Uitzicht vanuit de ruimte: De schaduw van de maan tijdens de totale zonsverduistering van 8 april 2024 boven Noord-Amerika. - © NASA Earth Observatory.

Deze gebieden bevonden zich in de zogenaamde halfschaduw, waarin slechts een deel van de zon door de maan werd verduisterd. Zelfs daar was het zonlicht echter min of meer gedempt, zoals je duidelijk kunt zien op de NASA-foto hierboven.

astro zonsverduistering eclips
 
astro zon zonsverduistering eclips maan
 
astro zon maan zonverduistering eclips
 
astro zon zonsverduistering maan eclips
 
zon zonsverduistering maan eclips
 
Op 8 april 2024 was er in Noord-Amerika een echt astro-hoogtepunt te zien met een totale zonsverduistering. - © dpa.

Het beeld toont de aarde vanaf ongeveer 1,5 miljoen kilometer afstand vanuit het perspectief van de daar gestationeerde observatiesatelliet. De afbeelding onthult op indrukwekkende wijze de volledige omvang van de schaduwzone van de maan, die ruim 3.000 kilometer breed is.

Bron: weerenradar.nl