Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 26 maart 2024
 

Grote hoeveelheden stof uit de Sahara beïnvloeden momenteel het weer. Het woestijnzand bereikt Midden-Europa aan de voorzijde van een hoogtelaag.

Een groet uit de Sahara bepaalt actueel het weer in veel delen van Europa. Een krachtige wind heeft aanzienlijke hoeveelheden stof uit de Sahara boven Noord-Afrika opgewaaid. De kleine minerale stofdeeltjes worden via een storing boven de Middellandse Zee naar Midden- en Zuidoost-Europa aangevoerd.

Een depressie waait veel stof uit de Sahara op boven Noord-Afrika.

Een depressie waait veel stof uit de Sahara op boven Noord-Afrika. Het fijne zand bereikt onder invloed van een zuidelijke wind grote delen van Europa.

Hierbij speelt de zogenaamde scirocco een belangrijke rol. Dit is een warme wind uit het zuiden tot zuidoosten. Het waait vanuit de Sahara richting de Middellandse Zee en kan soms zelfs stormkracht bereiken, zoals te zien is op de WindRadar.

Door het stof uit de Sahara lijkt de lucht in de Alpen momenteel melkachtig wit. Het zonlicht wordt merkbaar gedimd. - © panomax.com.

Door het stof uit de Sahara lijkt de lucht in de Alpen momenteel melkachtig wit. Het zonlicht wordt merkbaar gedimd. - © panomax.com.

Het woestijnstof kleurt de lucht vaak melk- tot geelachtig of zelfs rood tot bruin. Dit kan tevens een intense zonsopgang- of ondergang creëren. In de Alpen is het zicht nu op veel plaatsen wazig.

Föhnstorm Alpen

Bovendien zorgt de föhn hier voor stormachtige omstandigheden. Dit is droge en warme valwind aan de lijzijde van de bergen. De zuidelijke föhn waait momenteel vooral in de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen. De oorzaak is het grote verschil in de luchtdruk tussen de zuidkant en de noordkant van de bergketen.

De WindRadar laat woensdag een stormachtige zuidelijke föhn in de Alpen zien.

De WindRadar laat woensdag een stormachtige zuidelijke föhn in de Alpen zien.

Op de Alpentoppen kunnen rukwinden tussen de 90 en bijna 130 kilometer per uur voorkomen. Vooral in de skigebieden langs en ten noorden van de Alpenhoofdkam is de wind duidelijk merkbaar. In de dalen van noord naar zuid treden ook windstoten tot 80 kilometer per uur op.

Bron: Weerenradar.nl