Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief
Delfzijl, 25 maart 2024
 
Het is nu een week geleden dat de vulkaan ten noorden van het visserstadje Grindavik uitbarstte, voor de vierde keer in drie maanden tijd. Eerdere erupties doofden meestal na één dag alweer uit, maar deze keer is het anders. De vulkaan is nu al meer dan een week continu actief en spuwt gloeiend hete lava uit meerdere kraters. Hierdoor is inmiddels een indrukwekkend lavaveld van zes vierkante kilometer ontstaan, die ook enkele wegen en een steengroeve verzwolgen heeft. Gebouwen zijn tot nu toe gespaard gebleven en er zijn geen slachtoffers.

© RUV webcam Húsafell via Youtube

De vulkaanuitbarsting op het IJslandse schiereiland Reykjanes duurt na een week nog steeds voort. Er is inmiddels een indrukwekkend lavaveld ontstaan, die ook enkele wegen verzwolgen heeft. Nu lijkt de eruptie iets zwakker te worden.

Close-up van het zuidelijke deel van het lavaveld. het stadje Grindavik is onderaan te zien, de bruine lijnen ten noorden van het stadgebied zijn opgeworpen dijken. De lava is langs de dijken om de stad heen gestroomd. - © Veðurstofa Íslands / Icelandic Met Office via X (formerly twitter)

Ook het plaatsje Grindavik zelf was in gevaar, maar de IJslandse autoriteiten zagen de bui na de eerdere uitbarstingen al hangen en hebben allerijl een dijksysteem rondom de stad opgeworpen, om de lava om te kunnen leiden. Dat is tot nu toe prima gelukt, waardoor de stad tot nu toe gespaard gebleven is. Inmiddels staat de lava op sommige plekken wel aardig hoog tegen de dijken aan en wordt er aan een provisorische verhoging gewerkt.

Toeristen worden trouwens, anders als bij vroegere uitbarstingen van de vulkaan Fagradalsfjall in hetzelfde gebied, voorlopig niet toegelaten. Dat komt omdat deze uitbarsting een stuk groter en dus gevaarlijker is en er meer schadelijke gassen vrijkomen. Bovendien hebben de autoriteiten meer dan genoeg werk om Grindavik en de belangrijke geothermie-centrale Svartsengi tegen de oprukkende lava te beschermen.

De uitbarsting zelf lijkt inmiddels heel langzaam wat zwakker te worden. Drie van de vijf actieve kraters hebben geen zichtbare activiteit meer, alleen uit de twee grootste kraters stroomt nog lava. Of dit het begin van het einde van de uitbarsting is moet nog afgewacht worden. IJslandse vulkanologen maken zich voorlopig geen illusies en gaan ervan uit dat nog meer uitbarstingen op het schiereiland Reykjanes zullen volgen. Elke dag worden tientallen zwakke aardbevingen in het gebied gemeten, wat op aanhoudende vulkanische activiteit enkele kilometers onder het aardoppervlak wijst.

Bron: weerenradar.nl