Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

39

Volgende update: 01-10-2023 om ± 09:30 uur

De weersverwachting geldig tot middernacht:

Vanavond komen er in het zuiden opklaringen voor, elders is het bewolkt. In het noorden valt soms wat lichte regen. De wind komt uit het zuidwesten en is matig, 3-4 Bft..

Komende nacht valt er in het uiterste noorden plaatselijk lichte regen. Verder blijft het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 14°C in het noorden tot 9°C in het zuidoosten. Er staat boven land weinig wind, in het noordelijk kustgebied is de zuidwestelijke wind matig, 3-4 Bft..

Synoptische ontwikkeling:

Het centrum van een hoog boven Luxemburg beweegt oostwaarts en ligt zondag boven het Alpengebied. We bevinden ons vandaag nog in van origine maritiem polaire lucht. Komende nacht trekt een warmtefront van zuidwest naar noordoost over ons aandachtsgebied, het meest actieve deel trekt over de noordelijke helft van de FIR. Het bijbehorende koufront blijft zondag min of meer stationair oost-west georienteerd boven het noorden van de FIR liggen.

Een hoog boven Midden-Europa trekt oostwaarts. Dinsdag trekt een actieve golf in het polaire front over de Noordzee net ten noorden van Nederland noordoostwaarts. Hierna trekt een volgend hoog over Frankrijk en Duitsland oostwaarts waarna de stroming zuidwestelijk of zuidelijk wordt. In ongeveer een derde van de leden komt na het weekeinde de as van de westcirculatie zuidelijker te liggen zodat wij onder invloed van storingen komen.

Bron: www.knmi.nl

De weersverwachting geldig van middernacht tot morgenmiddernacht:

Morgenochtend zijn er in het midden en zuiden zonnige perioden en is het droog. In het noordelijk kustgebied komt er wat meer bewolking voor. De zuidwestelijke wind is matig, 3-4, in het Waddengebied vrij krachtig, 5 Bft.. Morgenmiddag blijft in het uiterste noorden de bewolking overheersen. In de rest van het land is er veel ruimte voor de zon. De maximumtemperatuur ligt tussen 19°C in het Waddengebied en 24°C in het zuiden. Morgenavond zijn er brede opklaringen, in het uiterste noorden is het overwegend bewolkt. Het blijft overal droog. Het weercijfer komt tot een 6.

De weersverwachting geldig van aanstaande maandag tot en met zaterdag:

Maandag zit de wind nog steeds in de zuidhoek en wordt warme lucht richting ons land aangevoerd. De temperaturen vallen dan ook een stuk hoger uit dan de gebruikelijke waarden. Normaal gesproken is het begin oktober een graad of 17. Daar zitten we op maandag ruim boven. Het wordt 21°C in het uiterste noorden tot mogelijk zelfs 26°C in het zuidoosten. Er zijn wel flink wat wolkenvelden aanwezig en slechts af en toe schijnt de zon, maar het blijft een groot gedeelte van de dag overal droog. Pas later in de avond en in de nacht naar dinsdag gaat het vanuit het westen regenen.

Dinsdag krijgen we te maken met een weersomslag. Met 18°C tot 20°C komen de middagtemperaturen een stuk lager uit dan maandag. Ook de wisselvalligheid neemt toe. Van west naar oost trekt namelijk een regengebied dat vrij buiig van karakter is over het land. Gedurende de dag kunnen af en toe enkele pittige buien vallen. De wind neemt hierbij flink in kracht toe. Er staat een matige tot aan de kust mogelijk een harde (zuid)westenwind, 4-7 Bft.. Ook zijn er windstoten mogelijk die op kunnen lopen tot 75 km/uur. Later op de dag wordt het vanuit het westen weer droger.

Toch lijkt die wisselvalligheid maar van tijdelijke aard te zijn. De dagen hierna verlopen weer vaak droog en vrij zonnig. De temperaturen lopen na een klein dipje ook weer op. Woensdag en donderdag is het nog 17°C tot 19°C, maar de dagen daarna kan de temperatuur op veel plekken in het land weer ruim boven de 20°C uitkomen.

Na aanstaande zaterdag wordt de volgende weersontwikkeling verwacht:

Eerst een grote (80%) kans op warm en droog weer met zonnige perioden. In de loop van volgende week minder warm en naar 30% toenemende kans op neerslag.

Meteo Delfzijl - Geert Molema