Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-04-2023

Bij de noordkust van Australië heeft zich een sterke cycloon gevormd, die de naam Ilsa heeft gekregen. De verwachting is dat het systeem de komende 36 uur snel verder zal intensiveren alvorens morgenavond (Nederlandse tijd) in het dunbevolkte noordwesten van Australië aan land te gaan. Mogelijk zelfs als een categorie-5 orkaan.
Ilsa is de afgelopen dagen ontstaan en inmiddels tot een cycloon uitgegroeid. Cycloon is de naam die in de omgeving van Australië voor orkanen wordt gebruikt. Het systeem is inmiddels zo ver dat rond de kern windsnelheden van gemiddeld 124 kilometer per uur worden gemeten, met nog zwaardere windstoten. Er begint zich een oog te vormen.

Snelle intensivering

Omdat de weersomstandigheden waarin Ilsa zich bevindt dusdanig zijn dat de cycloon eigenlijk ongebreideld kan groeien, wordt een snelle verdere intensivering van de orkaan verwacht. Het zeewater, dat in het gebied een temperatuur van ongeveer 31 graden en in een smalle kuststrook nog hoger heeft, draagt daaraan bij.

Foto gemaakt door Linear77

Eighty Mile Beach

Eighty Mile Beach

Op dit moment beweegt Ilsa boven zee nog langzaam naar het westen en blijft nog even buitengaats, maar al snel wordt een draai naar het zuiden, richting de Australische kust verwacht. Daarbij gaat de cycloon ook versnellen. Eenmaal boven land, en zoals al aangegeven zal dat ergens morgenavond (Nederlandse tijd) zijn, trekt Ilsa verder zuidoostwaarts, diep de centrale delen van Australië in. Daarbij gaat de kracht er dan wel snel uit. Maar de regens houden aan en kunnen overstromingen veroorzaken.

Mogelijk vijfde categorie

Voordat het systeem de kust bereikt, neemt de kracht ervan snel toe. Dat kan zo rap gaan, dat het niet uitgesloten is dat Ilsa tot een categorie-5 orkaan uitgroeit, met rond de kern windsnelheden van meer dan 251 kilometer per uur en windvlagen die tot snelheden van meer dan 300 kilometer per uur reiken. Dan hebben we het over het zwaarste type orkaan dat op aarde voorkomt. Om zoiets te krijgen, is enorm veel energie nodig.

tweet

De verwachte landingsplaats is Eighty Mile Beach, een ongeveer 220 kilometer lang strand in het noordwesten van Australië. Het is de plaats waar een zandwoestijn vanuit het binnenland en de Indische Oceaan bij elkaar komen. Het gaat om een zeer dunbevolkte regio met een paar kleine nederzettingen. Wel loopt er een weg langs de kust. Ook het gebied in Centraal-Australië, waar de cycloon naartoe trekt, is zo goed als leeg.

Regenbrengers

In de Australische sector komen jaarlijks zo’n 10 tot soms 15 tropische cyclonen voor, het aantal tropische depressies is een stuk groter. Zo’n 2 tot 5 van die cyclonen groeien uit tot een orkaan van de derde categorie of hoger. De restanten van tropische cyclonen trekken geregeld het woestijnachtige binnenland van Australië in en zijn daar de regenbrengers.

Bron: weer.nl