Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 21-03-2023

De lente mag dan officieel zijn begonnen, maar op de relatief hoge temperaturen na is daar verder nog niet zoveel van te merken. De ene na de andere storing schuift momenteel vanaf de Atlantische Oceaan over ons land, met regen en soms ook flink wat wind. Voorlopig is er voor ons ook nog geen stabieler weer in zicht, want net als in het westen van de Verenigde Staten hebben ook wij nu te maken met een zogeheten atmosferische rivier, die de komende dagen nog grote hoeveelheden vocht in Europa en dus ook bij ons blijft aanvoeren.

De huidige drukverdeling boven Europa staat bij ons garant voor wisselvallig, onstuimig en zacht weer. Diverse actieve lagedrukgebieden met hun kernen ten noordwesten van ons en hogedrukgebieden boven de Middellandse zee, zorgen in onze omgeving voor een straffe, zachte zuidwestelijke aanvoer. Deze drukverdeling wordt veroorzaakt door de straalstroom, een rivier van wind op zo’n 10 km hoogte in de atmosfeer. Door grote temperatuurverschillen op deze hoogte is de straalstroom momenteel behoorlijk sterk en zwabbert steeds boven ons land. Hierdoor schuift de ene na de andere storing vanaf de Atlantische Oceaan over ons land.

Langdurige regenval

De straalstroom is ook de aanjager van weerfenomenen als stormen en de eerdergenoemde atmosferische rivieren. En onder de actieve straalstroom is nu boven de Atlantische Oceaan ook zo’n atmosferische rivier te vinden. Dit zijn riviervormige stromen van geconcentreerde waterdamp in de lucht, op een hoogte van ongeveer 1,5 tot 2 kilometer. Zo’n ‘luchtrivier’ kan enkele honderden kilometers breed worden en enkele duizenden kilometers lang. En als zo’n atmosferische rivier horizontaal het land in schuift, kun je er pal onder rekenen op langdurige regenval en uiteindelijk dus flinke neerslagsommen.

Meer water dan in echte rivieren

Om een beeld te geven hoeveel vocht zo’n atmosferische rivier precies transporteert; dit is meer dan 15 keer zoveel water in waterdampvorm dan onze Rijn kan vervoeren. Het is dan ook niet gek dat ze bijzonder veel neerslag en mogelijk wateroverlast kunnen veroorzaken.

Langgerekt gebied met hoge luchtvochtigheid

Als we vanuit de ruimte omlaag zouden kijken, zien we die atmosferische rivier momenteel boven de Atlantische Oceaan liggen, vanaf het Caribisch gebied, over Bermuda, richting de Azoren tot aan het westen van Europa. Na eerst nog een overwegend droge en vrij heldere avond en nacht trekt hij later vannacht en vooral morgen via de Britse Eilanden Europa in.

Dagelijks neerslag

Het geheel zwabbert de rest van de week dan steeds boven onze omgeving en dit is precies de reden waarom het zo ontzettend wisselvallig is en ook nog even blijft. Al dat vocht komt deels ook onze kant op. Dagelijks zijn er deze week dan ook perioden met regen of valt een aantal buien, later in de week mogelijk ook gepaard met onweer, en soms ook flink wat wind. Aan weerszijden van al die regengebieden is er lokaal echter soms ook wel wat ruimte voor zon en vooral vanaf vrijdag krijgt de zon iets meer ruimte, tussen de (talrijke) buien door.

Goede start voor de natuur

Dit jaar dus geen droge start van de lente, maar een (klets)natte, en hoewel velen van ons daar niet op zitten te wachten, is dat wel heel gunstig voor de natuur. Er is de komende tijd voldoende vocht in de grond aanwezig, waardoor alles snel frisgroen zal kleuren. En dan is het alleen nog maar wachten op ook wat drogere dagen met zon en aangename temperaturen!

Bron: weer.nl