Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 17-03-2023

De afgelopen tijd hebben we in deze rubriek al meerdere keren geschreven over diverse stormen die steeds het westen van de Verenigde Staten teisteren. In de normaal juist erg zonnige en droge staat Californie kwam het al meerdere keren tot (grote) overstromingen en in de Sierra Nevada vielen enorme hoeveelheden sneeuw. En ook de afgelopen dagen was het er weer raak. Er viel wederom heel veel regen en de bergen kleurden wit door sneeuw. Ook aan de andere kant van de USA was het echter raak, met in onder andere New York veel sneeuw.
Boven de Verenigde Staten zwabbert momenteel hoger in de atmosfeer de begrenzing tussen de koude lucht in het noorden en de warme lucht in het zuiden; de straalstroom. Deze band met hoge windsnelheden op een hoogte tussen ongeveer 5 en 10 kilometer in de atmosfeer, is net als bij ons, ook daar één van de belangrijkste drijvers achter het weer. Deze ‘rivier’ van wind bepaalt waar de verschillende hoge- en lagedrukgebieden terechtkomen, maar ook hoe de wind waait en hoe storingen met hun wolken, wind en neerslag bewegen.

Kronkelende rivier van wind

In die straalstroom slaan allerlei kronkels waarin hoge- en lagedrukgebieden ontstaan en boven de centrale delen van de Verenigde Staten ligt momenteel een groot hogedrukgebied. Aan weerszijden daarvan waren de afgelopen dagen steeds lagedrukgebieden actief, die zowel aan de oostkust als aan de westkust van Amerika in extreem weer resulteerden.

Nor‘easter

Aan de oostkant van het hogedrukgebied werd door de straalstroom een lagedrukgebied van het zuiden naar het noorden langs de Amerikaanse oostkust geblazen. Eenmaal boven het noordoosten van de Verenigde Staten en het oosten van Canada werd daar vooruit met een noordoostenwind hele koude lucht de hoek van onder andere de staat New York ingeblazen; een zogeheten Nor’easter. De neerslag transformeerde in de koude lucht al snel naar sneeuw en er viel op diverse plaatsen dan ook een flink pak; tussen een halve en anderhalve meter sneeuw.

Langgerekt, horizontaal front

Ook aan de andere kant van de Verenigde Staten kwam het tot extreem weer en ook dit had indirect te maken met de eerdergenoemde straalstroom. Al meerdere keren in korte tijd trok er namelijk vanaf de Stille Oceaan een langgerekt front van vaak honderden kilometers lang horizontaal de westkust van de Verenigde Staten in, waardoor het heel langdurig en zeer intensief kan regenen. De Amerikaanse weerdienst spreekt van een atmosferische rivier.

Voor de elfde keer dit seizoen

Normaalgesproken trekt een front, net als in onze omgeving, meestal verticaal of diagonaal van west naar oost over het land, en dan regent het enige tijd (soms stevig), maar daarachter wordt het ook al snel weer droog. Als zo’n enorm langgerekt front echter horizontaal het land in trekt, kan er op die lijn lange tijd heel veel neerslag vallen en dat gebeurde in Californie nu al voor de elfde keer dit seizoen. En volgende week lijkt het weer raak te zijn!

Overstromingen en veel sneeuw

Door de grote neerslaghoeveelheden kampen diverse regio’s wederom met overstromingen en vaak gaat zo’n front ook gepaard met veel wind en zware windstoten. Parallel aan de kust van Californie ligt bovendien een langgerekte bergketen, de Sierra Nevada, en daar waar het front tegen de bergwanden opbotst, kan vervolgens ook heel veel sneeuw vallen. Alles bij elkaar opgeteld, ligt daar vooral hogerop in sommige delen zelfs 12 meter sneeuw! In de lagere delen is het al aan het smelten.

Bron: weer.nl