Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 16-03-2023

Was het de afgelopen week ook in de bergen een achtbaan voor wat de temperaturen betreft, met de laatste dagen relatief lage kwikstanden, voor de komende week lijkt het erop dat het een stuk warmer wordt. De lente zet meer en meer door. Vooral zondag en maandag, en weer vanaf volgende week donderdag kan ook neerslag vallen, maar pas hogerop in de bergen zal dit sneeuw zijn. Ook schijnt de zon geregeld.

We zitten in het voorjaar en dat is op de pistes duidelijk te merken. Voor de beste skicondities moet je hogerop in de bergen zijn. Met de zon erbij, is het dan het beste om al vroeg op pad te gaan. Later op de dag wordt de sneeuw op steeds meer pistes papperig en zwaar. Op de zuidhellingen worden pistes hier en daar al langere tijd dicht gehouden.

Zuidkant Alpen

Een sneeuwrijk jaar is het niet geweest en dat wreekt zich vooral aan de zuidkant van de Alpen. In de Dolomieten is de sneeuw uit de meeste dalen alweer verdwenen. Daar moet je in de hoge delen van de skigebieden zijn om nog iets van een wintersfeer aan te treffen. Het is aan de zuidkant van de Alpen de komende week wel in het algemeen droog en zonnig. De temperaturen gaan daarbij flink omhoog en kunnen overdag op 2000 meter ook boven het vriespunt uitkomen. Vroeg op pad dus, voor de beste omstandigheden.

In de Franse Alpen en aan de noordzijde van de hoofdkam in Zwitserland en Oostenrijk is de laatste tijd meer sneeuw gevallen, dus ziet het er beter uit. Maar ook hier is het in de diepere dalen al behoorlijk groen aan het worden. Vanuit het westen wordt het de komende dagen warmer. Vooral zondag en maandag, als een bovenluchttrog over de Alpen naar het oosten zwaait, kan buiige regen of sneeuw vallen. Dat gebeurt vooral in de Franse Alpen en in wat mindere mate in Zwitserland en Oostenrijk. Ligt het nulgradenniveau in de nachten rond 1700 meter, overdag komt het vaak nog enkele honderden meters hoger uit.

Volgende week lange tijd droog

Volgende week is het langere tijd droog met behoorlijk wat zon en vrij hoge temperaturen, totdat rond donderdag een nieuwe storing in de buurt komt en de neerslagkansen weer omhoog gaan. Met een beetje geluk komt dan ook iets koudere lucht mee.

In de middelgebergten dichtbij huis kan in het Sauerland nog geskied worden. In België zijn alleen de toppen van de Ardennen nog wit. In beide gevallen zal het zachte weer van de komende dagen de omstandigheden verder doen verslechteren. Ook volgende week is geen kouder weer in zicht. Na een wisselvallig weekend is het de eerste dagen wel overwegend droog en zacht met geregeld zon, vanaf donderdag dan weer wisselvalliger.

Middelgebergten

Ook voor de middelgebergten verder naar het zuiden, in Frankijk, Zwitserland en Duitsland geldt dat er een zachte week zit aan te komen. Zondag en maandag kan er neerslag vallen (voornamelijk regen), daarna is het langere tijd droog. Vanaf donderdag weer toenemende wisselvalligheid en dan mogelijk ook een wat dalende sneeuwgrens in koudere lucht.

In het zuiden van Europa kan in de Pyreneeën vooral zondag aan de noordkant op grote hoogte sneeuw vallen, daarna is het een aantal dagen droog en schijnt de zon behoorlijk. Ook hier zijn de temperaturen al duidelijk in lentestemming. In de Sierra Nevada in Spanje wordt de komende tijd geen of nauwelijks sneeuw verwacht. Het is er bovendien behoorlijk wam. Maar doordat de lucht er erg droog is, houdt de sneeuw zich er nog behoorlijk goed en kan er de komende tijd nog altijd op redelijk uitgebreide schaal geskied worden, in de felle zon.

Bron: weer.nl