Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 15-03-2023

De achtbaan van de temperaturen houdt deze week nog aan. Wordt het vandaag tussen 7 en 10 graden, morgen dringt een nieuwe portie met zachte lucht het land binnen en vrijdag kan het in het zuidoosten alweer 18 graden worden. Het blijft wisselvallig.

Winterse buien trokken de afgelopen nacht over het land naar het zuidoosten. Het waren sneeuw- en hagelbuien en hier en daar kwam ook onweer voor. Plaatselijk werd het even wit. Verder daalden de temperaturen tijdens de opklaringen na de buien tot rond of iets onder het vriespunt waarbij natte weggedeelten plaatselijk glad werden. De strooiwagens reden op veel plaatsen dan ook weer uit om de gladheid te bestrijden

Het koudst was het in Eelde met -3,1 graden, aan de grond vroor het er 5,4 graden. Deelen bij Arnhem kwam met -2,4 graden op anderhalve meter van de officiële stations als tweede uit de bus. Van de duinpannen was Bol-2 in het Bergense Bos de koudste, zo melden vrieskoujagers Pieter Bliek en Karel Holvoet. Op anderhalve meter kwam het er tot matige vorst; de temperatuur daalde tot -6,80 graden. Ook aan de grond was Bol-2 het koudste. Op 10 centimeter daalde de temperatuur er tot -6,27 graden.

Laatste winterse bui

Vandaag kan vooral in de ochtend nog een laatste winterse bui vallen, later op de dag wordt het meest droog en zien we de zon behoorlijk. In de middag drijft vanuit het zuidwesten ook hoge sluierbewolking binnen. De matige wind waait eerst uit richtingen tussen west en noordwesten en draait later vandaag naar het zuidwesten. De temperaturen lopen daarbij op tot tussen 7 en 10 graden, maar in de Limburgse heuvels is het kouder.

Foto gemaakt door Chris Meewis

Vaalserberg

Sneeuw vanochtend op de Vaalserberg. Er lag tot 5 centimeter.

Vanavond zijn er nog opklaringen en daalt het kwik in het binnenland op de koudste plaatsen tot rond het vriespunt, later in de nacht .neemt de bewolking toe en wordt het weer iets minder koud. Tegen de ochtend kan uit de bewolking in het westen de eerste regen of motregen vallen. Later morgenochtend breidt die regen zich verder over het land uit. Grote hoeveelheden worden overigens niet verwacht. In het westen kan nog een enkele millimeter vallen, in het oosten lijkt het meer tiendenwerk te worden.

Morgen eerst wat regen, later meer zon

Later morgenochtend en in de middag wordt het droog en komt op steeds meer plaatsen de zon er af en toe door. Het noorden moet daarop het langste wachten en daar zou het nog een beetje tegen kunnen vallen. De zuidoostelijke en later zuidelijke wind voert zachtere lucht aan, waarin het in het zuiden alweer tussen 12 en 14 graden kan worden. In het noorden komen de middagtemperaturen tussen 8 en 10 graden uit.

Foto gemaakt door Chris Meewis

Vaalserberg

De Vaalserberg zag er vanochtend weer winters uit. Eergisteren werd het er nog 17 graden, nu lag er 5 centimeter sneeuw.

Vrijdag gaat het kwik nog wat verder omhoog. In het zuidoosten kan het dan 17 of 18 graden worden, in het noorden worden temperaturen tussen 12 en 15 graden verwacht. Daarbij komt eerst de zon er mooi door, later op de dag kunnen vanuit het zuidwesten ook een paar buien binnendrijven. Grote regenhoeveelheden worden niet verwacht.

Wisselvallig weekend

In de nacht naar zaterdag en zaterdag overdag houdt de buiigheid aan, omdat een koufront in de buurt komt. Zelfs een klap onweer op een enkele plaats is niet uitgesloten. Tussen de buien door is ook de zon af en toe te zien. De zuidelijke tot zuidwestelijke wind is in het algemeen matig en de temperaturen komen tussen 10 graden in het uiterste noordwesten en nog 16 graden in het zuidoosten van het land uit.

In de nacht naar zondag passeert een nieuw gebied met regen, regen die zondagochtend via het oosten het land weer verlaat. Daarna blijft het in grote lijnen bewolkt, maar in de middag kan ook de zon zich nog wel even laten zien. We komen dan in iets koelere lucht terecht waarin de temperaturen in de middag van noordwest naar zuidoost nog wel tussen 10 en 13 graden uitkomen. Er waait een stevige zuidwestelijke wind.

Ook volgende week wisselvallig

Ook volgende week houdt het wisselvallige weer aan. We liggen in het grensgebied tussen vrij koude lucht in het noorden zachtere in het zuiden. Steeds weer komen storingen op ons af met bewolking en nu en dan regen of een paar buien. Alleen in de droge perioden tussendoor is ook de zon te zien. Bij dit alles ziet de verwachting voor de temperaturen er eigenlijk op alle dagen onzeker uit. Gemiddeld wordt het 9 tot 13 graden.

Bron: weer.nl