Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 14-03-2023

Het is vandaag weer een stuk kouder dan gisteren, toen het in Volkel in het noordoosten van Brabant maar liefst 18,2 graden werd. Vanmiddag is het van noord naar zuid met temperaturen tussen 7 en 10 graden wel gedaan. Daarbij waait er in de kustgebieden bovendien en stevige en gure noordwestelijke wind.
De koudere lucht dringt vanochtend binnen. Eerst regent het een tijdje, vrijwel meteen daarna trekt ook nog een gebied met buien naar het zuiden. Vanmiddag is het echter op de meeste plaatsen droog en komt de zon er mooi door. De naar noordwest draaiende wind is in het binnenland in het algemeen matig, maar aan zee een tijdje krachtig en in het Waddengebied mogelijk hard. Verder wordt het dus tussen 7 en 10 graden, maar eigenlijk laat het kwik gedurende de dag een langzaam dalende trend zien.

Winterse bui

Later vandaag kan in het noorden een eerste winterse bui vallen, later vanavond en de komende nacht volgen er in het hele land sneeuw- en hagelbuien. Dat gebeurt op het moment dat in de bovenlucht een golf met zeer koude lucht passeert. In het noorden en deels ook midden van het land dalen de temperaturen op een hoogte van 5 kilometer dan tot -40 graden. Tijdens de winterse buien kan het plaatselijk glad en lokaal ook even wit worden. De grondtemperaturen dalen tot rond of iets beneden het vriespunt.

Morgenochtend valt in het zuidoosten nog een laatste bui, de rest van de dag lijkt overwegend droog te verlopen. Daarbij komt de zon er mooi door, maar drijft later op de dag vanuit het zuidwesten ook een pakket met hoge sluierbewolking binnen. Het blijft ook dan droog en bij een verder afnemende en naar zuidwest draaiende wind lopen de temperaturen uiteen van 7 graden in het noorden tot 9 graden in het zuiden van het land.

Opklaringen

In de nacht naar donderdag kan het tijdens opklaringen op de koudste plaatsen in het binnenland nog een keer tot in de buurt van het vriespunt afkoelen. In de kustgebieden blijft het kwik al enkele graden boven nul. De wolken worden daarbij langzaam dikker, maar het blijft nog op de meeste plaatsen droog.

Overdag dringt opnieuw zachtere lucht binnen. Op het warmtefront, dat aan deze zachte lucht voorafgaat, bevinden zich dikkere wolken. Vooral in het noorden en midden van het land valt daar af en toe lichte regen of motregen uit, in het zuiden van het land stellen de neerslaghoeveelheden maar weinig voor. De zuidelijke tot zuidoostelijke wind is matig, in het noorden af en toe vrij krachtig en de temperaturen lopen weer op, tot 8 graden in het noorden en 13 graden in het zuiden van het land.

Koufront

Vrijdag, zaterdag en zondag ligt een koufront in de buut. Het scheidt de zachte lucht bij ons van koelere die er vanuit het noordwesten probeert in te komen. Dat lukt vrijdag maar nauwelijks. Alleen in het noordwesten zijn de temperaturen met 10 of 11 graden wat lager. In de rest van het land kan het kwik tot tussen 13 en in het zuidoosten lokaal 18 graden oplopen. Daarbij is er vrij veel bewolking en valt soms wat regen of een bui. In het zuidoosten kan de zon er wel flink doorkomen. Ook zaterdag en zondag zwabbert het front nog wat in onze omgeving rond. Het levert een wisselvallig weerbeeld op. Zaterdag kan het in het zuidoosten nog 15 graden worden, zondag komt het kwik weer iets lager uit.

Ook op de wat langere termijn houdt het wisselvallige weer aan. De temperatuurverwachting wordt onzekerder. Er is een koelere, maar zeker ook een lenteachtige variant. Welke van de twee het wordt, is nu nog lastig te zeggen. Mogelijk houdt ook de afwisseling aan; de achtbaan van de temperaturen zoals we die ook deze week al meemaken.

Bron: weer.nl