Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 13-03-2023

Groter dan vandaag kan het contrast met het weer van de voorgaande dagen bijna niet zijn. En eigenlijk kun je dat in één adem door ook van het weer van morgen zeggen. Het weer heeft een achtbaan voor ons neergezet die we niet vaak meemaken.

We gaan van winters weer, tot gistermorgen, naar een eerste uitbraak van de lente vandaag, en dan weer terug naar het winterse weer morgen. Daarbij wordt vandaag en morgen ook nog eens veel wind verwacht en kunnen de windstoten in het westen en noorden later vanochtend en in de eerste helft van de middag snelheden tot 100 kilometer per uur bereiken. En dat vooral boven land, niet eens zozeer boven zee.

Vandaag tot 17 graden

De zachte lucht drong gisteren en de afgelopen nacht vanuit het zuidwesten het land binnen. Dat ging met bewolking en af en toe regen gepaard. In het zuidwesten van het land was de temperatuur daarbij vanochtend vroeg al tot ruim 13 graden gestegen. Later vandaag kan het ook in het noordwesten 13 graden worden, in het zuidoosten van het land kan het kwik zelfs tot 17 graden stijgen. Daarmee is het vandaag net zo warm als in de nieuwjaarsnacht, toen we vergelijkbare temperaturen hadden.

Trekken de wolken en de (lichte) regen vanochtend al snel naar het oosten weg, vanmiddag laat de zon zich zien. Wel valt de wind op. Aan de kust is die zuidelijke tot zuidwestelijke wind hard tot stormachtig met in het westen en noorden dus zware windstoten, met snelheden tot 100 kilometer per uur. Daarbij valt op dat de windstoten boven land feller uithalen dan boven zee. Oorzaak hiervan is het koude zeewater, dat de warme lucht op zee afremt. Boven land is dat koude water er niet en kan de wind vrij tekeer gaan. Het zijn verschillen die je in de winter en in het voorjaar wel vaker tegenkomt.

Morgen flink kouder

Vanavond neemt de wind weer wat af. Er trekken vanuit het zuidwesten enkele buien het land binnen. In het zuidoosten en oosten kan hier onweer bij zitten. Later vanavond en in de komende nacht wordt het even droog. Tegen de ochtend passeert een volgende zone met regen, die aan het begin van de ochtend via het oosten het land verlaat. Daarna trekt vanuit het noordwesten een gebied met buien over, dat tegen de middag het land uit trekt. Vervolgens schijnt in de middag de zon. De westelijke tot noordwestelijke wind is daarbij aan zee hard en in het westen en noorden kunnen opnieuw zware windstoten optreden met snelheden tot 75 kilometer per uur. Het wordt 6 tot 10 graden.

Ondertussen koelt de bovenlucht sterk af. In het midden en noorden van het land kan de temperatuur op een hoogte van 5 kilometer tot rond -40 graden dalen. In combinatie met het dan weer relatief warme water van de Noordzee lijkt een storing te ontstaan, die morgen in de loop van de de nacht over het land naar het zuidoosten trekt. De (pittige) buien die dan vallen, kunnen onweer, hagel en sneeuw met zich meebrengen. Hier en daar zou het zomaar weer even wit kunnen worden. De temperaturen dalen in de nacht tot rond of iets onder het vriespunt en de wind neemt geleidelijk af.

Woensdag nog een winterse bui, daarna zachter

Woensdag overdag valt in het noorden nog een enkele winterse bui., in het midden en zuiden is het meest droog en worden perioden met zon verwacht. De westelijke wind is dan matig en in het Waddengebied nog af en toe krachtig. Met temperaturen van 6 of 7 graden is het kil voor de tijd van het jaar. Dat geldt ook voor de donderdag die bewolkt en met nu en dan regen verloopt. Vanaf vrijdag wordt het een stuk zachter, maar lijkt het wisselvallige weer met geregeld regen of een bui gewoon aan te houden.

Bron: weer.nl