Afdrukken
Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 12-03-2023

Vanmorgen viel in het noorden en oosten van het land soms wat sneeuw. Het is een tijdelijke afsluiter van het winterse weer de afgelopen dagen. De nieuwe week begint morgen namelijk regenachtig en zacht. Daarbij kan het ook flink waaien: windstoten tot 100 km/uur zijn mogelijk. Ook dinsdag is het onstuimig, dan is zelfs kans op storm. Wel wordt het dan weer een stuk kouder. Daardoor zijn vanaf dinsdag opnieuw winterse buien mogelijk.
Niet alleen in Nederland, maar in grote delen van Europa waren we de afgelopen week in de ban van koud, winters, weer. In Noord-Europa daalde het kwik meerdere nachten op rij onder de -20 graden, lokaal werd zelfs de -30 graden aangetikt. Zo werd het de afgelopen nacht nog -33,7 in Nattavaara, Zweden. Twee dagen geleden mat Estland de koudste nacht van de winter met minima onder de -25. Eerder deze week mat Finland met -35,0 graden ook al laagste temperatuur van deze winter tot nu toe. Verder viel niet alleen bij ons sneeuw (zie nog eens hier en hier), ook in Groot-Brittannië en de Alpen was dat het geval, en op die plekken met nog een stuk imposantere hoeveelheden.

Zuidwestelijke stroming

Het koude weer werd veroorzaakt door een diepe noordelijke stroming, welke ontstond tussen een hogedrukgebied in de omgeving van Groenland en een gebied met relatief lage druk boven Scandinavië. De straalstroom, een soort rivier van hoge windsnelheden rond 10 km hoogte en tevens de scheidslijn tussen warme en koude lucht, lag ten zuiden van ons. Storingen vanuit het zuidwesten konden ons daardoor niet op zo’n manier bereiken dat de zachte lucht onze omgeving weer veroverde.

Momenteel veranderen de weerkaarten. Het hogedrukgebied boven Groenland verliest zijn invloed, waardoor de lagedrukgebieden weer dichterbij kunnen komen. En dit gebeurt dan ook direct: een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden komt dichterbij en wij krijgen te maken met een zuidwestelijke stroming. Dit is vandaag al het geval. De temperatuur loopt dan ook op.

Maandag: onstuimig, windstoten tot 100 km/uur!

Komende nacht loopt de temperatuur alleen maar verder op. Daarbij trekt de wind flink aan, naar windkracht 7 of 8 (hard tot stormachtig) langs de westkust. Een regengebied trekt tegelijkertijd over het land. Ook morgenochtend is het nog nat en de wind blijft ook een hoofdrol spelen. Met aan de kust een stormachtige wind en windstoten tot 100 km/uur is het ronduit onstuimig. Koud is het niet. In de ochtend is het al 9-13 graden en in de middag loopt die temperatuur nog verder op. In het uiterste zuiden kan het uiteindelijk 16 graden worden!

Foto gemaakt door Weer.nl
Morgen zijn in de kustprovincies zware windstoten van meer dan 80 km/uur mogelijk. Windstoten tot 100 km/h zijn niet uitgesloten.

De regen trekt tegen het einde van de ochtend weg en in de middag is het op een bui na droog. Ook de zon laat zich dan flink zien. Het blijft tot aan het einde van de middag echter hard waaien.

Zie hieronder een animatie van de windstoten morgen en dinsdag volgens het Amerikaanse weermodel:

Dinsdag: kans op storm en winterse buien

In de nacht naar dinsdag volgen al snel nieuwe neerslaggebieden. Ook trekt de wind opnieuw aan. Dit is het gevolg van een lagedrukgebied dat met de kern ten noorden van ons land trekt. Vlakbij de kern van dit lagedrukgebied bevind zich een heel fors windveld. In de laatste berekeningen van de weermodellen komt deze kern steeds dichterbij, waardoor de verwachte windsnelheid is toegenomen. Concreet betekent dit dat het dinsdag opnieuw flink gaat waaien, met langs de kust een stormachtige wind. Er is zelfs kans dat langs de noordkust en op de Wadden een windkracht 9, stormkracht, komt te staan. Daarbij projecteren verschillende weermodellen windstoten van 100 tot 120 km/uur. Potentieel een gevaarlijke weersituatie, die we hier dan ook goed in het oog gaan houden.

Foto gemaakt door Weer.nl
Op dinsdag kunnen zelfs boven land windstoten van 80 km/uur voorkomen. Aan de (noord)kust zijn zelfs windstoten tot 120 km/uur mogelijk.

Dat windveld bevindt zich direct achter een front. Op dat front draait de wind van zuidwest naar noordwest en stroomt ook in een klap weer veel koudere lucht binnen. Het gevolg: de kans op winterse buien neemt weer toe. De wind neemt vrij snel af, en later op de dag kan het bij een intensievere bui lokaal zomaar weer even wit worden. Een koude nacht met kans op gladheid volgt.

Zie hieronder een animatie van de windstoten morgen en dinsdag volgens het Europese weermodel:

‘definitief’ zachter

Woensdag kan dan nog een laatste winterse bui voorkomen. Daarna komen er opnieuw lagedrukgebieden vanuit het zuidwesten dichterbij, waardoor van tijd tot tijd regen valt en de temperatuur omhoog gaat. Die verzachting lijkt dan, in ieder geval voorlopig, ‘permanent’ te zijn. Mooi, zonnig lenteweer laat desondanks nog wel op zich wachten.

Bron: weer.nl

Categorie: Weerweetjes
Hits: 359