Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 11-03-2023

Waar wij de afgelopen dagen te maken hadden met behoorlijk lage temperaturen en winterse neerslag, is het in delen van Spanje volop zomerweer. Met name aan de oostkust, waar de zon een groot deel van de dag heeft geschenen en de temperaturen lokaal zijn opgelopen tot boven de 30 graden. Vandaag lukte dat onder andere Murcia en Castelló, gisteren ook al nabij Málaga.
De lagedrukgebieden die in onze omgeving voor een vrij koude en wisselvallige periode zorgen hebben verder naar het zuiden weinig invloed. Een hogedrukgebied zorgt vandaag voor droog weer in een groot deel van Spanje met vooral in het oosten ook veel ruimte voor de zon. Deels geholpen door een föhn-effect lopen de temperaturen in de laaggelegen kustplaatsen flink op.

Lokaal recordwarm

In Castelló - ten noorden van Valencia - is de temperatuur vanmiddag opgelopen naar een tropische 30,7 graden. Daarmee is het oude maandrecord van 30,2 graden op 12 maart 1981 verbroken. Ook op verschillende plekken in de provincie Murcia is de temperatuur vanmiddag opgelopen naar 30 à 31 graden. Gisteren werd het in Rincon De La Victoria ook al tropisch warm met 30,7 graden.

In Barcelona was het vanmiddag met ruim 26 graden ook zomers warm. De maximumtemperatuur lag daarmee zo'n 10 graden warmer dan normaal in de maand maart. Een nieuw record is het niet, want op 14 maart 1926 werd het 27,5 graden in de toeristische kustplaats.

Maandag nóg warmer?

Het blijft nog een paar dagen zeer warm in het oosten van Spanje. Morgen kunnen de temperaturen in de omgeving van Valencia en Murcia opnieuw oplopen naar zo'n 27 tot 31 graden en op maandag zou het zelfs 32 of 33 graden kunnen worden op de heetste plekken. Verscheidene temperatuurrecords zullen dan worden verbroken.

Foto gemaakt door Weer.nl

Alzira

Meerdaagse verwachting voor Alzira, een plaats iets ten zuiden van Valencia. Maandag lijkt de warmste dag te worden, daarna dalen de temperaturen geleidelijk.

Dinsdag wordt - net als bij ons trouwens - de warmste lucht verdreven. De temperaturen dalen aan de Spaanse oostkust geleidelijk tot zo'n 16 graden in Barcelona (noorden) tot 24 graden in Murcia (zuiden). Daarmee komen de temperaturen over het algemeen uit in de buurt normale waarden voor de maand maart. Wel blijft het meestal droog met flink wat ruimte voor de zon.

Bron: weer.nl