Meteo Delfzijl

Ster inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactiefSter inactief

Delfzijl, 11-03-2023

We kunnen even op adem komen, want een hogedrukgebiedje zorgt vandaag voor rustig en zonnig weer. Vanaf morgen is de wisselvalligheid weer terug. En hoe.
Van stilte voor de ‘storm’ kunnen we officieel (nog?) niet spreken, maar er staat ons nog wel wat te wachten komende week. Vandaag zal voor de meeste mensen een welkome afwisseling zijn tussen de plensregen en de sneeuw. Hoewel we deze ochtend nog wel met de naweeën te maken hadden – het schoonbikken van de autoruiten was een heel karwei vanmorgen en plaatselijk was het nog spekglad – verloopt de rest van de zaterdag toch behoorlijk aangenaam.

De zon is er even goed bij, en geeft prachtige plaatjes, vooral waar er nog een sneeuwdekje onder ligt. Maar de sneeuw verdwijnt als – jawel – sneeuw voor de zon, en op een enkel buitje na houden we het weer eens droog. Weinig wind maakt de fraaie zaterdag compleet, al komen de temperaturen nog niet heel ver vandaag. Vanaf morgen gaat de trein met storingen gewoon weer verder, en komt bovendien nog wat extra op stoom.

Zondag weer door

Morgen wordt al weer een heel andere dag dan vandaag. Vanavond en vannacht zien we de bewolking al toenemen, en aan het eind van de nacht kruipt opnieuw een neerslagzone het land in, te beginnen in het zuidwesten. Het is dan nog relatief koud, en zeker aan de voorkant van dat neerslaggebied kan het een tijdje sneeuwen. Maar als in de ochtend de wind de sprong naar het zuidwesten maakt, dringt steeds warmere lucht het land in en uiteindelijk zal het veranderen in regen. We zien ook dat het in de middag vanuit het zuidwesten weer droger wordt, en dan kan op steeds meer plaatsen de zon er nog even doorkomen. In het noorden klaart het waarschijnlijk niet op tijd op, maar ook daar wordt het tegen de avond droog.

Ondertussen is in het zuiden van het land de temperatuur dan al gestegen naar boven de tien graden. Maar daarmee zijn we er nog niet. Na eerst een kleine daling, gebruikelijk aan het eind van de dag, begint tegen middernacht de zuidwestenwind flink aan te trekken. Het duurt niet lang tot de volgende storing eraan komt, en deze keer brengt dat nog veel zachtere lucht met zich mee. Zo begint het niet alleen in de nacht naar maandag te regenen, maar is het maandagochtend vroeg al in bijna het hele land 10 graden of meer.

Vreemd warm

De maandag zelf wordt vervolgens een onstuimige. De meeste regen is in de loop van de ochtend al vrij snel weer weggetrokken, maar de wind blijft stevig doorblazen. Tot ver in het binnenland wordt dat een windkracht 6, aan de kust een 7 of eventjes een windkracht 8. De zachte lucht blijft maar komen, en we moeten niet raar opkijken als de thermometers in de middag dan ineens meer dan 15 graden aangeven. Zeker als de zon er ook nog bij doorbreekt, wat nu het geval lijkt te zijn. Dat kan best een vreemde gewaarwording zijn.

Nog onstuimiger

Maar even snel als het kwam, gaat de zachte lucht vervolgens weer verdwijnen. In de nacht naar dinsdag trekt een serieus koufront over en qua temperaturen moeten we er voor de dinsdag meteen weer bijna 10 graden aftrekken. Dan komen we nog ‘maar’ op 8 a 9 graden, wat overigens juist redelijk gemiddeld is voor deze tijd van het jaar. Het gaat allemaal wel weer gepaard met de nodige regen, en opnieuw een hele bak wind. Vooral in de ochtend kan de wind opnieuw stormachtig worden langs de kust, met mogelijk tippend aan windkracht 9.

Intussen trekt de volgende bel met (hele) koude lucht ons land binnen. Zo kan de neerslag die later op dinsdag en woensdag ook nog valt, opnieuw wat winterse vlokken of flatsen opleveren. Later in de week, zo lijkt het nu, gaan de scherpste randjes er weer wat vanaf, al lijkt de regen die nu voor donderdag op het programma staat ook vrij indrukwekkend. Het blijft voorlopig nog wel even stuivertje wisselen tussen natte en droge, grijze en zonnige momenten, maar geleidelijk allemaal wat minder extreem. De temperaturen stabiliseren rond een graad of 10.

Pas helemaal aan het eind van de periode lijkt het helemaal wat rustiger te worden op de weerkaarten. Wellicht gaat de astronomische lente zich wél naar behoren gedragen..?

Bron: weer.nl